Bestuurskamer van de Toekomst – Terugblik

Terugblik op eerdere bijeenkomsten Bestuurskamer van de Toekomst

 
Tijdens het werkcollege De Bestuurskamer van de Toekomst® schuift er iedere keer een speciale gast aan om de praten over reputatiemanagement op bestuurlijk niveau. Relevante thema’s zoals gedragsverandering, cultuur en verandervermogen van organisaties worden aan de hand van het Nieuwe Bestuursmodel voor Governance bespreekpaar gemaakt. Door met maximaal 12 bestuurders en bestuursadviseurs uit verschillende sectoren te reflecteren op de thema’s rondom bestuurlijke vernieuwing, ontstaat een unieke verrijking van ieders inzichten. Hoe ziet de Bestuurskamer van de Toekomst eruit? Hoe werkt het integrale bestuursmodel ‘Het Nieuwe Besturen’ en hoe verhoudt het model zich tot Corporate Responsibility en Integrated Reporting? En hoe vertaal je dit in de praktijk van alledag?

 

Deze workshop is voor mij zeker geslaagd geweest, want ik ben hierdoor een ambassadeur geworden voor het Nieuwe Besturen binnen mijn organisatie”
Deelnemer werkcollege ‘Bestuurskamer van de Toekomst’

 

Impressie van eerdere geslaagde bijeenkomsten Bestuurskamer van de Toekomst
17 februari 2014 met Henk Breukink, toezichthouder bij o.a. Hogeschool InHolland en ING. "Bestuurders moeten zich mentaal voorbereiden op horizontaal leiderschap, en op geleid worden. Want gelijkwaardigheid gaat over wederkerigheid."

17 februari 2014 met Henk Breukink, toezichthouder bij o.a. Hogeschool InHolland en ING.
“Bestuurders moeten zich mentaal voorbereiden op horizontaal leiderschap, en op geleid worden. Want gelijkwaardigheid gaat over wederkerigheid.”
 

7 april 2014 met Harry van Dorenmalen,CEO IBM Nederland en Chairman IBM Europe. “Big Data gaat de bestuurskamer drastisch veranderen. Daar horen nieuwe vaardigheden bij, die veel bestuurders nu nog niet beheersen.”

7 april 2014 met Harry van Dorenmalen, CEO IBM Nederland en Chairman IBM Europe.
“Big Data gaat de bestuurskamer drastisch veranderen. Daar horen nieuwe vaardigheden bij, die veel bestuurders nu nog niet beheersen.”
 

 

 

 

 

 

10 november 2014 met Pim Mol, directeur reputatie en public affairs bij de Rabobank "Het gaat om het op tijd kunnen herkennen van het brandgevaar, en niet pas in actie komen als de brand al is uitgeslagen. Dan ben je per definitie te laat."

10 november 2014 met Pim Mol, directeur reputatie en public affairs bij de Rabobank
“Het gaat om het op tijd kunnen herkennen van het brandgevaar, en niet pas in actie komen als de brand al is uitgeslagen. Dan ben je per definitie te laat.”
 
 
Klik hier voor het gespreksverslag.

8 december 2014 met Wouter van Ewijk, Voormalig VUmc en huidig voorzitter Forensische Zorgspecialisten "Als we de angstcultuur binnen de bestuurskamers zouden kunnen omkeren naar kansen, is de hele bezuiniging binnen de zorg niet nodig."

8 december 2014 met Wouter van Ewijk, Voormalig RvB VUmc en huidig voorzitter Forensische Zorgspecialisten
“Als we de angstcultuur binnen de bestuurskamers zouden kunnen omkeren naar kansen, is de hele bezuiniging binnen de zorg niet nodig.” 
 
 


 

 

 

 

 

16 februari 2015 met Wouter van Ewijk, Voormalig VUmc en huidig voorzitter Forensische Zorgspecialisten "Als we de angstcultuur binnen de bestuurskamers zouden kunnen omkeren naar kansen, is de hele bezuiniging binnen de zorg niet nodig."

16 februari 2015 met Floris Croon, Oprichter Boen&Croon
“Wees open voor wat de buitenwereld zegt. De kracht is om dit uit de buitenwereld te halen. Durf jezelf op een ander been te zetten en leer hiermee omgaan.”
 
 

11 mei 2015 met Jaap Smit, Commissaris van de Koning Zuid-Holland "Als we de angstcultuur binnen de bestuurskamers zouden kunnen omkeren naar kansen, is de hele bezuiniging binnen de zorg niet nodig."

11 mei 2015 met Jaap Smit, Commissaris van de Koning Zuid-Holland
“We leven met elkaar in een overgangstijd. Er is verandering nodig, ook op bestuurlijk niveau. Anders blijven we met zijn allen draaien aan de knoppen van versleten apparaten”
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflectie deelnemers Bestuurskamer van de Toekomst®

“Het Nieuwe Besturen is mij in grote lijnen helder geworden. Je gaat hier vol voor, of je gaat er niet voor. Het gaat om ambassadeurs vinden binnen je eigen organisatie. Ambassadeurs voor het gedachtegoed. Deze workshop is voor mij zeker geslaagd geweest, want ik ben hierdoor een ambassadeur geworden voor het Nieuwe Besturen binnen mijn organisatie”

 

“Het gaat om je persoonlijke moed als bestuurder om dit in gang te zetten bij je eigen organisatie. We zullen eerst zelf moeten ervaren hoe het Nieuwe Besturen voelt, zodat we het ook geloofwaardig kunnen overbrengen aan onze klanten.”

 

“De dialoog met Henk Breukink vond ik erg boeiend; leren uit de praktijk. Het komt altijd terug op de mens en diens houding en waarden,  het was mooi om te zien dat hij zich zo kwetsbaar opstelde.”

 

“Ik was blij met de bevestiging van de koers die we met de directie van onze organisatie zijn in gegaan en ook prettig om een beetje bevestiging van mijn eigen functioneren en onzekerheden terug te zien. Ook fijn om te horen dat dit proces met pijn en hobbels wordt doorlopen, dat ervaren we zelf des te meer.”

 

Bestuurskamer 17 feb 2

Met elkaar aan tafel over de dilemma’s die spelen binnen de bestuurskamer en wat kan hier aan gedaan worden?

Bestuurskamer 17 feb 3

Tijdens de dialoog met topcommissaris Henk Breukink (o.a. ING en INholland) wordt van een licht diner genoten.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bestuurskamer 17 feb 6

De twee visualisaties van het Nieuwe Besturen; wat gebeurt er achter de stip aan de horizon?

Bestuurskamer 17 feb 11

In werkgroepen uiteen om het Nieuwe Bestuursmodel voor Governance door middel van een case te implementeren