Collegereeks ‘toekomstbewust besturen’

Collegereeks van 6 colleges van 4 uur inclusief praktijkcasus, vaste collegedag dinsdag van 16.00 – 20.00 uur inclusief 5 x lichte maaltijd en 1 x slotdiner in het beste Vegan restaurant van Haarlem Mama Gaia.

Startdatum: 8 oktober 2024 , 15 oktober, 22 oktober, 12 november, 19 november en slotcollege op 26 november 2024

Kosten: EURO 2.359,- Excl BTW (inclusief 5 x lichte maaltijd en slotdiner en studiemateriaal)

Onderzoek samen met een studiegroep van gelijkgestemde bestuurders en toezichthouders thema’s als: stakeholderdialoog, YoungBoard, CSRD-ESG proof, brede welvaart, diversiteit@inclusiviteit en moreel leiderschap. Allemaal termen die passen bij toekomstbestendig en -bewust besturen.

Waar herken je een organisatie aan die toekomstbestendig wordt bestuurd? Welke kenmerken van leiderschap horen daarbij? Welke nieuwe bestuursmodellen sluiten aan bij een duurzame en inclusieve toekomst? Wat zijn de kernpunten gelet op de kwaliteit van governance in de ESG-score? En welke eerste stappen kun je binnen je eigen organisatie zetten?

Met onze Collegereeks voor Future proof Governance trainen we zowel het huidige als het toekomstige leiderschap in nieuwe bestuursmodellen, die toepasbaar zijn binnen de huidige bestuurskamers.

Let op! Minimaal 12 deelnemers- max 16 deelnemers per studiegroep.

Aanmelden:

Aanmelden vindt plaats na persoonlijke intake; Neem voor het maken van een afspraak contact op met de NieuwBestuur Leadership Academie via 023- 528 10 40 of stuur een e-mail naar info@nieuwbestuur.nl  We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op voor het intake-gesprek.

Kerninformatie

Collegereeks Toekomstbewust Besturen

Collegereeks: 6 x 4-uur College-reeks incl. lichte maaltijd op dinsdag van 16.00 – 20.00 uur bij Oceans in Haarlem (Gonnetstraat 26).  Kosten Euro  2.359,- excl BTW (minimaal 12 deelnemers, maximaal 16 deelnemers)

Startdatum dinsdag 8 oktober van 16.00 – 20.00 uur

Data: aamvangcollege #1 dinsdag 8 okt, #2 dinsdag 15 okt, #3 dinsdag 22 okt, #4 dinsdag 12 november, #5 dinsdag 19 nov, #6 slotcollege dinsdag 26 nov

 • Met intensief vervolgprogramma en begeleiding van top-docenten en senior trainers
 • Plus toegang tot het Peer-to-Peer netwerk van Nieuwbestuur Leiderschap.
 • Locatie: Impact hub Oceans in Haarlem (Gonnetstraat 26) op loopafstand van het station van Haarlem.

Inschrijven kan na persoonlijke intake: mail naar info@nieuwbestuur.nl voor het aanvragen van de persoonlijke online intake met Mildred Hofkes of bel met Raimonda Oudijk voor het inplannen van de afspraak via 023 – 5281040

Unieke Collegereeks met gastsprekers en opdrachten

Tijdens de Collegereeks Future Proof Governance worden de vijf kernthema’s van toekomst bestendig besturen uitvoerig behandeld. Aan de hand van inspirerende inleiders met up-to date kennis, en prikkelende praktijkvoorbeelden ga je meteen zelf aan de slag. Op een toegankelijke manier maak je kennis met het gedachtegoed van Toekomstbestendig Besturen. Aan het einde van deze collegereeks heb je genoeg handvatten om jullie eigen governance model te kunnen aanscherpen en herontwerpen van binnenuit.

Hoe?

Tijdens deze collegereeks krijg je inzicht in het herkennen van verouderde bestuursmodellen en waarom die zo belemmerend werken voor vernieuwing. Doordat je dat kan duiden, kun je ook beter uitleggen binnen je eigen organisatie hoe het anders kan. Maar nog veel belangrijker; je krijgt een helder verhaal (narratief)  en duidelijke handvatten over de eerste stappen die iedere organisatie zelf kan inzetten richting een Futureproof Governance – model.

Wanneer?

De Collegereeks start op 8 oktober 2024 vanuit het prachtige duurzame pand Oceans in het centrum van Haarlem. De reeks bestaat uit 6 wekelijkse college-bijeenkomsten met praktijkvoorbeelden. Het tijdstip is steeds op dinsdagmiddag van 16.00 – 20.00 uur. Het slotcollege vindt plaats op dinsdag 26 november 2024 inclusief een feestelijke afsluitingsdiner met de hele groep.

Voor wie?

Voor iedere (aankomende) bestuurder, commissaris en toezichthouder die zich wil bekwamen in nieuwe bestuursmodellen en toekomstbestendig besturen. Nieuwe inzichten, duidelijke voorbeelden, peer-to-peer coaching en direct aan de slag gaan binnen je eigen organisatie. Interactief en zeer interessant!

Aanmelden:

Aanmelden vindt plaats na persoonlijke intake; Neem voor het maken van een afspraak contact op met de NieuwBestuur Leadership Academie via 023- 528 10 40 of stuur een e-mail naar info@nieuwbestuur.nl met je vraag. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Programma

Collegereeks Toekomstbewust Besturen

 1. Hoe goed kennen wij onze stakeholders?: inzicht in het stakeholder-engagement en stakeholderdialoog. Hoe geef je daar vorm aan? Waar moet je op letten? En wat levert het op? Met concrete praktijkvoorbeelden en valkuilen.
 2. De dynamiek in de bestuurskamer, komt het ‘ongezegde’ bij ons op tafel? : Circulair Leiderschap ; Wat is intrinsieke motivatie? Wat is de betekenis van de ‘moreel leiderschap en de toon aan de top’ ?  Wat is de intentie van de Corporate Governance Code en bij welk leiderschap past bij het stakeholdermodel?
 3. Diversiteit, ik zie je en ik weet dat je er bent: Diversiteit, wat betekent dat echt en hoe borg je de verschillende stemmen binnen en buiten de organisatie in de bestuurskamer?
 4. Dilemma’s en draagvlak: Welke dilemma’s tref je aan en welk effect heeft dat op je draagvlak?  Met praktijkvoorbeelden en oefeningen.
 5. De stem van de toekomst een plek geven in het nu : Verbinding tussen generaties  Hoe vindt er een structurele dialoog plaats tussen het huidige en toekomstige leiderschap (tussen bestuur & young professionals)Hoe bouw je het op?  En wat heb je er aan als organisatie?
 6. Brede welvaart indicatoren, van woorden naar daden: Van CSRD (rapportage) naar strategie: De G van de ESG score gaat over de kwaliteit van governance. De G wordt steeds belangrijker binnen de financiële maar ook binnen de  niet-financieel wereld,
 7. Slot College : hoe toekomstbewust besturen wij?  Tijdens het afsluitende college borgen we wat we geleerd hebben in de dagelijkse praktijk en maken een actieplan voor de eigen organisatie.

Referenties

Binnen het grote aanbod van opleidingen, sprong de training van NieuwBestuur er positief uit. Het profiel van de Nieuwe Bestuurder past mij. De coaches geven waardevolle feedback op hoog niveau. Ik raad iedereen aan om dit traject te volgen, want het is een investering in jezelf en je omgeving.”

“De beweging van het Nieuwe Besturen, daar geloof ik heilig in. Van de training heb ik heel veel geleerd. Uiteindelijk draait het om wat effectief is en wat niet.
NieuwBestuur geeft daar helder inzicht in, als een puzzel die in elkaar past.”

“De Nieuwe Bestuurstafel is een intensief onderzoek naar je rol en functioneren van jezelf als bestuurder in een snel veranderende samenleving.”

“Hartstikke goede training, mooie samensmelting van theorie en de mens. Eén van de meest waardevolle trainingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd.”

Blijf op de hoogte van Toekomstbewust besturen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waarom juist nu Toekomstbestendig Besturen?

 • Er is een groeiende behoefte aan nieuwe bestuursmodellen , de verouderde bestuursmodellen gericht op winstmaximalisatie sluiten niet (meer) aan bij maatschappelijke thema’s als klimaatverandering, energietransitie, Brede Welvaart, sociale ongelijkheid.
 • Bestuurders beïnvloeden met hun gedrag en bestuursstijl (bewust en onbewust) het welzijn en de continuïteit van hun organisatie. Hun intenties en bijbehorend gedrag bepalen de toekomst van de organisatie.
 • De toekomst vraagt om nieuwe bestuurlijke logica, nieuwe modellen, bestuurlijke vaardigheden en het vermogen tot (zelf)reflectie.
 • Onze definitie van ‘toekomstbestendig besturen’ is dat een organisatie tweezijdig wordt aangestuurd, en zowel waarde toevoegt aan de organisatie alsmede aan de maatschappij als geheel.
Collegereeks NieuwBestuur-thumb