Collegereeks ‘Hoe bestuur ik toekomstbewust?’

Waar herken je een organisatie aan die toekomstbestendig wordt bestuurd? Welke kenmerken van leiderschap horen daarbij? Welke nieuwe bestuursmodellen sluiten aan bij een duurzame en inclusieve toekomst? Wat zijn de belemmeringen op weg daar naar toe? En welke eerste stappen kun je binnen je eigen organisatie zetten?

Met onze Collegereeks voor Toekomstbewust Besturen trainen we zowel het huidige als het toekomstige leiderschap in nieuwe bestuursmodellen, die toepasbaar zijn binnen de huidige bestuurskamers.

Let op! Maximaal 12 deelnemers.

Collegereeks: 6 x  3-uur College op vrijdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur met intensief vervolgprogramma en begeleiding van top-trainers. Plus toegang tot Peer-to-Peer netwerk van vernieuwende bestuurders.

Locatie: Impact hub Oceans in Haarlem, oa de thuisbasis van Dopper, Mama Gaia en Bureau Hofkes & NieuwBestuur.

Start vrijdag 29 jan 2021 t/m vrijdag 26 juni 2021 iedere maand een (online) college met gastsprekers en opdrachten

Tijdens de Collegereeks Toekomstbewust besturen worden de vijf kernthema’s van Future Proof Governance een-voor-een uitvoerig behandeld. Aan de hand van inspirerende inleiders met up-to date kennis, en prikkelende praktijkvoorbeelden ga je meteen zelf aan de slag. Op een toegankelijke manier maak je kennis met het gedachtegoed van Toekomstbestendig Besturen.

Hoe

Tijdens deze collegereeks krijg je inzicht in verouderde bestuursmodellen en waarom die zo belemmerend werken voor vernieuwing. Doordat je dat kan duiden, kun je ook beter uitleggen binnen je eigen organisatie hoe het anders kan. Maar nog veel belangrijker; je krijgt een helder verhaal over de eerste stappen die iedere organisatie zelf kan inzetten.

Je wordt ondersteund door een leiderschapscoach van NieuwBestuur die je helpt om het gedachtegoed van Toekomstbewust besturen binnen jouw organisatie verder voor het voetlicht te krijgen.

Wanneer

De Collegereeks start op vrijdag 29 januari 2021 vanuit het prachtige duurzame pand Oceans in het centrum van Haarlem. De reeks bestaat uit iedere (laatste vrijdag) van de maand een college. Het tijdstip is steeds van 14.00 – 17.00 uur. Het slotcollege vindt plaats op vrijdag 26 juni 2021 inclusief een feestelijke afsluiting

Voor wie

Voor iedere (aankomende) nieuwe bestuurder, commissaris en toezichthouder die zich wil bekwamen in nieuwe bestuursmodellen. Nieuwe inzichten, heldere voorbeelden, en direct aan de slag binnen je eigen organisatie. Interactief en interessant.

Meer informatie:

Neem contact op met de NieuwBestuur Academie via 023- 528 10 40 of stuur een e-mail naar info@nieuwbestuur met je vraag. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Programma

Collegereeks Toekomstbestendig Besturen

 1. Vrijdag 29 jan 2021: het stakeholdermodel Het succesvol toepassen van de stakeholderdialoog binnen je organisatie (gericht op stakeholderwaarde, verbinden en verantwoording afleggen). Hoe geef je daar vorm aan? Waar moet je op letten? En wat levert het op? Met concrete praktijkvoorbeelden van o.a. Port of Amsterdam, Friesland College en Gemeente Haarlem.
 2. Vrijdag 12 feb 2021:  Circulair Leiderschap ; Wat is de betekenis van de toon aan de top voor de geloofwaardigheid van de organisatie?  Wat betekent dat, goed bestuur en waar herkennen we dat aan? Waarom is kwetsbaarheid in het ‘Nieuwe Normaal’ juist een kracht? Wat is de intentie van de Corporate Governance Code?
 3. Vrijdag 26 maart 2021: Diversiteit, wat betekent dat echt en hoe borg je de verschillende stemmen binnen en buiten de organisatie in de bestuurskamer, hoe voorkom je een monocultuur creëer je juist  juist een brede blik op de besluitvorming; Verbreding van het sturingsdashboard, over welke stemmen hebben we het? Wat heb je er aan en wat levert het op? Met praktijkvoorbeelden en oefeningen.
 4. Vrijdag 23 april 2021: Verbinding tussen generaties  Hoe vindt er een structurele dialoog plaats tussen het huidige en toekomstige leiderschap (tussen bestuur & young professionals) Is dat niet al aanwezig? Wat is de kwaliteit daarvan? En wat heb je er aan als organisatie?
 5. Vrijdag 28 mei 2021: Van SDG naar strategie: De Sustainable Development Goals van de VN zijn op een geloofwaardige manier verankerd in de strategie van de organisatie. Waarom juist nu? Hoe verdien je aan duurzaamheid en waarom is dat belangrijk?

Slot College ‘What gets measured, gets done’ The FP-Rating, hoe toekomstbewust besturen wij?

Op vrijdag 26 juni 2021 vindt het afsluitende college plaats met als thema “What gets measured, gets done’. Tijdens dit speciale college komen alle thema’s van Toekomstbestendig Besturen nog een keer aan bod. Tevens wordt inzichtelijk gemaakt wat Future Proof Rating betekent (FP-Rating). En hoe je daarover transparant kan rapporteren zodat Toekomstbewust Besturen ook beklijft binnen jouw organisatie.

Na de Collegereeks weten deelnemers:

 • Hoe het Toekomstbewuste Bestuursmodel® eruit ziet.
 • Hoe het nieuwe toekomstbewuste bestuursmodel stap voor stap kan worden geïntroduceerd in de organisatie.
 • Hoe te herkennen wat de belangrijkste obstakels zijn binnen de eigen organisatie en daar een oplossing voor aanreiken.
 • Hoe anderen mee te nemen in het gedachtegoed van Toekomstbewust besturen.
Referenties van deelnemers aan eerdere leergangen  van NieuwBestuur

“De beweging van het Nieuwe Besturen, daar geloof ik heilig in. Van de training heb ik heel veel geleerd. Uiteindelijk draait het om wat effectief is en wat niet.
NieuwBestuur geeft daar helder inzicht in, als een puzzel die in elkaar past.”

Corine Sluiter, Rekenkamer Commissie Gemeente Tiel

“Binnen het grote aanbod van opleidingen, sprong de training van NieuwBestuur er positief uit. Het profiel van de Nieuwe Bestuurder past mij. De coaches geven waardevolle feedback op hoog niveau. Ik raad iedereen aan om dit traject te volgen, want het is een investering in jezelf en je omgeving.”
Jeroen van Leeuwesteijn, algemeen directeur/gemeentesecretaris Gemeente Heereveen

“De Nieuwe Bestuurstafel is een intensief onderzoek naar je rol en functioneren van jezelf als bestuurder in een snel veranderende samenleving.” Michiel Buchel, directeur Science center NEMO

“Hartstikke goede training, mooie samensmelting van theorie en de mens. Eén van de meest waardevolle trainingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd.” Ryan Palmen, burgemeester Hilvarenbeek

Blijf op de hoogte van Toekomstbewust besturen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waarom juist nu Toekomstbestendig Besturen?

 • Er is een groeiende behoefte aan nieuwe bestuursmodellen , de verouderde bestuursmodellen gericht op winstmaximalisatie zijn niet meer van deze tijd.
 • Bestuurders beïnvloeden met hun gedrag en bestuursstijl (bewust en onbewust) het welzijn en de continuïteit van hun organisatie. Hun intenties en bijbehorend gedrag bepaalt de toekomst van de organisatie.
 • De toekomst vraagt om nieuwe bestuurlijke logica, nieuwe vaardigheden en het vermogen tot (zelf)reflectie.
 • Onze definitie van ‘toekomstbestendig besturen’ is dat een organisatie tweezijdig wordt aangestuurd, en zowel waarde toevoegt aan de organisatie alsmede aan de maatschappij als geheel.
Collegereeks NieuwBestuur-thumb