Collegereeks ‘toekomstbestendig besturen in de praktijk’

startdatum: vrijdag 10 september 2021

Stakeholder-engagement, het Nieuwe Rijnlandsmodel, stakeholdergovernace. Allemaal termen die passen bij toekomstbewust besturen voor een brede welvaart. Maar waar herken je een organisatie aan die toekomstbestendig wordt bestuurd? Welke kenmerken van leiderschap horen daarbij? Welke nieuwe bestuursmodellen sluiten aan bij een duurzame en inclusieve toekomst? Wat zijn de kernpunten gelet op de kwaliteit van governance in de ESG-score? En welke eerste stappen kun je binnen je eigen organisatie zetten?

Met onze Collegereeks voor Toekomstbewust Besturen trainen we zowel het huidige als het toekomstige leiderschap in nieuwe bestuursmodellen, die toepasbaar zijn binnen de huidige bestuurskamers.

Let op! Maximaal 12 deelnemers.

Kerninformatie 

Collegereeks: 6 x  3-uur College en werksessies op vrijdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur

 • Met intensief vervolgprogramma en begeleiding van top-docenten en trainers
 • Plus toegang tot Peer-to-Peer netwerk van Nieuwbestuur Circulair Leiderschap.
 • Locatie: Impact hub Oceans in Haarlem, oa de thuisbasis van Dopper, Great Place To Work, Mama Gaia en Bureau Hofkes & NieuwBestuur.

Start vrijdag 10 september 2021 college met gastsprekers en opdrachten

Tijdens de Collegereeks Future Proof Governance worden de vijf kernthema’s van toekomst bestendig besturen uitvoerig behandeld. Aan de hand van inspirerende inleiders met up-to date kennis, en prikkelende praktijkvoorbeelden ga je meteen zelf aan de slag. Op een toegankelijke manier maak je kennis met het gedachtegoed van Toekomstbestendig Besturen.

Hoe?

Tijdens deze collegereeks krijg je inzicht in de verouderde bestuursmodellen en waarom die zo belemmerend werken voor vernieuwing. Doordat je dat kan duiden, kun je ook beter uitleggen binnen je eigen organisatie hoe het anders kan. Maar nog veel belangrijker; je krijgt een helder verhaal (narratief) over de eerste stappen die iedere organisatie zelf kan inzetten.

Je wordt gedurende de collegereeks ondersteund door een leiderschapscoach van NieuwBestuur die je helpt om het gedachtegoed van Toekomstbewust besturen binnen jouw organisatie verder voor het voetlicht te krijgen.

Wanneer?

De Collegereeks start op vrijdag 10 september 2021 vanuit het prachtige duurzame pand Oceans in het centrum van Haarlem. De reeks bestaat uit maandelijks een college-reeks met praktijkvoorbeelden. Het tijdstip is steeds van 14.00 – 17.00 uur. Het slotcollege vindt volgend jaar plaats op vrijdag 18 maart 2022 inclusief een feestelijke afsluiting

Voor wie?

Voor iedere (aankomende) bestuurder, commissaris en toezichthouder die zich wil bekwamen in nieuwe bestuursmodellen en toekomstbestendig besturen. Nieuwe inzichten, duidelijke voorbeelden, peer-to-peer coaching en direct aan de slag gaan binnen je eigen organisatie. Interactief en interessant.

Meer informatie:

Neem contact op met de NieuwBestuur Academie via 023- 528 10 40 of stuur een e-mail naar info@nieuwbestuur.nl met je vraag. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Programma

Collegereeks Toekomstbewust Besturen

 1. Vrijdag 10 september 2021: het stakeholder-engagement en het stakeholdernodel. Het succesvol toepassen van een objectieve stakeholderdialoog. Hoe geef je daar vorm aan? Waar moet je op letten? En wat levert het op? Met concrete praktijkvoorbeelden van o.a. Port of Amsterdam, Friesland College en Gemeente Haarlem.
 2. Vrijdag 15 oktober 2021:  Circulair Leiderschap ; Wat is intrinsieke motivatie? Wat is de betekenis van de ‘toon aan de top’ voor de geloofwaardigheid van de organisatie?  Wat betekent  goed bestuur en waar herkennen we dat aan? Waarom is kwetsbaarheid in het ‘Nieuwe Normaal’ juist een kracht? Wat is de intentie van de Corporate Governance Code en bij welk leiderschap past bij het stakeholdermodel?
 3. Vrijdag 12 november 2021: Diversiteit, wat betekent dat echt en hoe borg je de verschillende stemmen binnen en buiten de organisatie in de bestuurskamer, hoe voorkom je een monocultuur creëer je juist  juist een brede blik op de besluitvorming; Verbreding van het sturingsdashboard, over welke stemmen hebben we het? Wat heb je er aan door naar alle signalen te luisteren? Welke dilemma’s tref je aan en wat levert het op? Met praktijkvoorbeelden en oefeningen.
 4. Vrijdag 14 januari 2022: Verbinding tussen generaties  Hoe vindt er een structurele dialoog plaats tussen het huidige en toekomstige leiderschap (tussen bestuur & young professionals) Is dat niet al aanwezig? Wat is de kwaliteit daarvan? En wat heb je er aan als organisatie?
 5. Vrijdag 11 februari 2022: Van ESG naar strategie: De G van de ESG score gaat over de kwaliteit van governance. ESG score wordt steeds belangrijker binnen de financiële maar ook binnen de  niet-financieel wereld,

Slot College ‘What gets measured, gets done’ The FPG-Rating, hoe toekomstbewust besturen wij? 

Op vrijdag 18 maart 2022 vindt het afsluitende college plaats met als thema “What gets measured, gets done’. Tijdens dit speciale college komen alle thema’s van Toekomstbestendig Besturen nog een keer aan bod. Tevens wordt inzichtelijk gemaakt wat Future Proof Governance – Rating betekent (FPG-Rating). En hoe je daarover transparant kan rapporteren zodat Toekomstbewust Besturen ook beklijft binnen jouw organisatie.

Na de Collegereeks weten deelnemers:

 • Hoe het Toekomstbewuste Bestuursmodel® en de kwaliteit van Governance (ESG-score)  eruit ziet;
 • Hoe het Toekomstbewuste bestuursmodel invulling geeft aan het Rijnlandsmodel, en stakeholdergovernance op strategisch niveau;
 • Hoe te herkennen hoe een organisatie vaart kan maken met duurzaamheid, inclusiviteit en innovaties in samenwerking met partners.
 • Hoe anderen mee te nemen met een nieuw verhaal (nieuw narratief) in het gedachtegoed van Toekomstbewust besturen.
Referenties van deelnemers aan eerdere leergangen  van NieuwBestuur

“Binnen het grote aanbod van opleidingen, sprong de training van NieuwBestuur er positief uit. Het profiel van de Nieuwe Bestuurder past mij. De coaches geven waardevolle feedback op hoog niveau. Ik raad iedereen aan om dit traject te volgen, want het is een investering in jezelf en je omgeving.” Jeroen van Leeuwesteijn, algemeen directeur/gemeentesecretaris Gemeente Heereveen

“De beweging van het Nieuwe Besturen, daar geloof ik heilig in. Van de training heb ik heel veel geleerd. Uiteindelijk draait het om wat effectief is en wat niet.
NieuwBestuur geeft daar helder inzicht in, als een puzzel die in elkaar past.”

Corine Sluiter, Rekenkamer Commissie Gemeente Tiel

“De Nieuwe Bestuurstafel is een intensief onderzoek naar je rol en functioneren van jezelf als bestuurder in een snel veranderende samenleving.”  Michiel Buchel, directeur Science center NEMO

“Hartstikke goede training, mooie samensmelting van theorie en de mens. Eén van de meest waardevolle trainingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd.” Ryan Palmen, burgemeester Horst aan de Maas/ (oud) burgemeester Hilvarenbeek

Blijf op de hoogte van Toekomstbewust besturen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waarom juist nu Toekomstbestendig Besturen?

 • Er is een groeiende behoefte aan nieuwe bestuursmodellen , de verouderde bestuursmodellen gericht op winstmaximalisatie zijn niet meer van deze tijd.
 • Bestuurders beïnvloeden met hun gedrag en bestuursstijl (bewust en onbewust) het welzijn en de continuïteit van hun organisatie. Hun intenties en bijbehorend gedrag bepaalt de toekomst van de organisatie.
 • De toekomst vraagt om nieuwe bestuurlijke logica, nieuwe vaardigheden en het vermogen tot (zelf)reflectie.
 • Onze definitie van ‘toekomstbestendig besturen’ is dat een organisatie tweezijdig wordt aangestuurd, en zowel waarde toevoegt aan de organisatie alsmede aan de maatschappij als geheel.
Collegereeks NieuwBestuur-thumb