Collegereeks ‘toekomstbewust besturen ‘

startdatum: najaar 2023 (blijf op de hoogte van de exacte data via onze nieuwsbrief!)

Stakeholder-engagement, het Nieuwe Rijnlandsmodel, stakeholdergovernace. stakeholderkapitalisme, Brede Welvaart, jongerenparticipatie, diversiteit, inclusiviteit. Allemaal termen die passen bij toekomstbewust besturen . Maar waar herken je een organisatie aan die toekomstbestendig wordt bestuurd? Welke kenmerken van leiderschap horen daarbij? Welke nieuwe bestuursmodellen sluiten aan bij een duurzame en inclusieve toekomst? Wat zijn de kernpunten gelet op de kwaliteit van governance in de ESG-score? En welke eerste stappen kun je binnen je eigen organisatie zetten?

Met onze Collegereeks voor Toekomstbewust Besturen trainen we zowel het huidige als het toekomstige leiderschap in nieuwe bestuursmodellen, die toepasbaar zijn binnen de huidige bestuurskamers.

Let op! Maximaal 12 deelnemers per studiegroep.

Kerninformatie

Collegereeks Toekomstbewust Besturen

Collegereeks: 6 x 3-uur College-reeks incl. werksessies op vrijdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur bij Oceans in Haarlem (of online indien de RIVM maatregelen van kracht zijn)

  • Met intensief vervolgprogramma en begeleiding van top-docenten en senior trainers
  • Plus toegang tot Peer-to-Peer netwerk van Nieuwbestuur Circulair Leiderschap.
  • Locatie: Impact hub Oceans in Haarlem met aansluitend borrel en hapjes in het beste (vegan) restaurant van haarlem

Start najaar 2023 met gastsprekers en opdrachten

Tijdens de Collegereeks Future Proof Governance worden de vijf kernthema’s van toekomst bestendig besturen uitvoerig behandeld. Aan de hand van inspirerende inleiders met up-to date kennis, en prikkelende praktijkvoorbeelden ga je meteen zelf aan de slag. Op een toegankelijke manier maak je kennis met het gedachtegoed van Toekomstbestendig Besturen.

Hoe?

Tijdens deze collegereeks krijg je inzicht in het herkennen van verouderde bestuursmodellen en waarom die zo belemmerend werken voor vernieuwing. Doordat je dat kan duiden, kun je ook beter uitleggen binnen je eigen organisatie hoe het anders kan. Maar nog veel belangrijker; je krijgt een helder verhaal (narratief) over de eerste stappen die iedere organisatie zelf kan inzetten.

Je wordt gedurende de collegereeks ondersteund door een top leiderschapscoach van NieuwBestuur die je helpt om het gedachtegoed van Toekomstbewust besturen binnen jouw organisatie verder voor het voetlicht te krijgen.

Wanneer?

De Collegereeks start in het najaar van 2023 vanuit het prachtige duurzame pand Oceans in het centrum van Haarlem. De reeks bestaat uit 6 maandelijks college-bijeenkomsten met praktijkvoorbeelden. Het tijdstip is steeds op vrijdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur. Het slotcollege vindt plaats inclusief een feestelijke afsluiting

Voor wie?

Voor iedere (aankomende) bestuurder, commissaris en toezichthouder die zich wil bekwamen in nieuwe bestuursmodellen en toekomstbestendig besturen. Nieuwe inzichten, duidelijke voorbeelden, peer-to-peer coaching en direct aan de slag gaan binnen je eigen organisatie. Interactief en zeer interessant!

Meer informatie:

Neem contact op met de NieuwBestuurLeadership Academie via 023- 528 10 40 of stuur een e-mail naar info@nieuwbestuur.nl met je vraag. We nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Programma

Collegereeks Toekomstbewust Besturen

  1. Hoe goed kennen wij onze stakeholders?: inzicht in het stakeholder-engagement en het stakeholdernodel. Het succesvol toepassen van een objectieve stakeholderdialoog. Hoe geef je daar vorm aan? Waar moet je op letten? En wat levert het op? Met concrete praktijkvoorbeelden en valkuilen.
  2. De dynamiek in de bestuurskamer, komt het ‘ongezegde’ ook bij ons op tafel? : Circulair Leiderschap ; Wat is intrinsieke motivatie? Wat is de betekenis van de ‘toon aan de top’ voor de geloofwaardigheid van de organisatie?  Wat betekent  goed bestuur en waar herkennen we dat aan? Waarom is kwetsbaarheid in het ‘Nieuwe Normaal’ juist een kracht? Wat is de intentie van de Corporate Governance Code en bij welk leiderschap past bij het stakeholdermodel?
  3. Diversiteit betekent in essentie moeite willen doen: Diversiteit, wat betekent dat echt en hoe borg je de verschillende stemmen binnen en buiten de organisatie in de bestuurskamer, hoe voorkom je een monocultuur, hoe creëer je een brede blik op de besluitvorming; Verbreding van het sturingsdashboard, over welke stemmen hebben we het dan? Wat heb je er aan om naar alle signalen te luisteren? Welke dilemma’s tref je aan en wat levert het op? Met praktijkvoorbeelden en oefeningen.
  4. De stem van de toekomst een plek geven in het nu : Verbinding tussen generaties  Hoe vindt er een structurele dialoog plaats tussen het huidige en toekomstige leiderschap (tussen bestuur & young professionals)Hoe bouw je het op?  In hoeverre is dat al aanwezig? Wat is de kwaliteit daarvan? En wat heb je er aan als organisatie?
  5. Brede welvaart indicatoren, van woorden naar daden: Van ESG naar strategie: De G van de ESG score gaat over de kwaliteit van governance. ESG score wordt steeds belangrijker binnen de financiële maar ook binnen de  niet-financieel wereld,
  6. Slot College : hoe toekomstbewust besturen wij?  Tijdens het afsluitende college borgen we wat we geleerd hebben in de dagelijkse praktijk.  Alle thema’s van Toekomstbestendig Besturen komen nog een keer aan bod. Tevens wordt inzichtelijk gemaakt wat Future Proof Governance – Index betekent (FPG-Index). En hoe je daarover transparant kan rapporteren zodat Toekomstbewust Besturen ook beklijft binnen jouw organisatie.

Referenties

Binnen het grote aanbod van opleidingen, sprong de training van NieuwBestuur er positief uit. Het profiel van de Nieuwe Bestuurder past mij. De coaches geven waardevolle feedback op hoog niveau. Ik raad iedereen aan om dit traject te volgen, want het is een investering in jezelf en je omgeving.”

“De beweging van het Nieuwe Besturen, daar geloof ik heilig in. Van de training heb ik heel veel geleerd. Uiteindelijk draait het om wat effectief is en wat niet.
NieuwBestuur geeft daar helder inzicht in, als een puzzel die in elkaar past.”

“De Nieuwe Bestuurstafel is een intensief onderzoek naar je rol en functioneren van jezelf als bestuurder in een snel veranderende samenleving.”

“Hartstikke goede training, mooie samensmelting van theorie en de mens. Eén van de meest waardevolle trainingen die ik de afgelopen jaren heb gevolgd.”

Blijf op de hoogte van Toekomstbewust besturen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waarom juist nu Toekomstbestendig Besturen?

  • Er is een groeiende behoefte aan nieuwe bestuursmodellen , de verouderde bestuursmodellen gericht op winstmaximalisatie sluiten niet (meer) aan bij maatschappelijke thema’s als klimaatverandering, energietransitie, Brede Welvaart, sociale ongelijkheid.
  • Bestuurders beïnvloeden met hun gedrag en bestuursstijl (bewust en onbewust) het welzijn en de continuïteit van hun organisatie. Hun intenties en bijbehorend gedrag bepalen de toekomst van de organisatie.
  • De toekomst vraagt om nieuwe bestuurlijke logica, nieuwe modellen, bestuurlijke vaardigheden en het vermogen tot (zelf)reflectie.
  • Onze definitie van ‘toekomstbestendig besturen’ is dat een organisatie tweezijdig wordt aangestuurd, en zowel waarde toevoegt aan de organisatie alsmede aan de maatschappij als geheel.
Collegereeks NieuwBestuur-thumb