FUTURE PROOF GOVERNANCE® (FPG) BOARDROOM – PROGRAMMA

Voor een duurzamer, inclusiever en toekomstbestendiger manier van besturen!

In het najaar 2021 start Nieuwbestuur met het nieuwe Future Proof Governance® (FPG) Boardroom – programma. Het FPG- programma is speciaal ontwikkeld om de energietransitie te versnellen door de effectiviteit van de besluitvorming te verbeteren en toekomstgerichte te maken. De stemmen van de Future Leaders/YoungBoard, de stemmen van buiten, direct belanghebbenden en toekomstige generaties krijgen een belangrijke rol binnen het bestuursprogramma.

Het FPG- programma is de afgelopen 15 jaar ontwikkeld met behulp van de inbreng van vele  bestuurders, stakeholders, Future Leaders en een aantal hoogleraren en wetenschappers van onder meer de TU Delft en de Vrije Univeriteit van Amsterdam.

Onderzoek toont aan (‘Toon aan de top’ 2020) dat 75% van de organisaties binnen Nederland nog draaien op verouderde governance modellen (eenzijdige financiële oriëntatie, mono-cultuur, te weinig ‘cognitieve’ diversiteit binnen de bestuurskamer, nauwelijks inbreng van de jongere generaties, en weinig transparantie op kernthema’s als ESG (Environmental, Social en Governance Impact).

Het FPG-programma helpt organisaties om van binnenuit de aansturingsmotor (governance) efficiënter en toekomstgerichter te maken.

Luister hier naar de podcast over Future Proof Governance

Heb je interesse in ons nieuwe Future Proof Governance (FPG) Boardroom – programma?

Luister hier naar de uitleg van Mildred Hofkes, founder van het NieuwBestuur Future Proof Governance aan Nikkie Trip Future Leader, van de podcast serie “Expeditie Toekomst”

Mildred Hofkes “Met de stem van de toekomst aan tafel wordt de besluitvorming beter, duurzamer en gericht op de langere termijn. Dat levert uiteindelijk voor iedereen een win-win op, zowel voor de organisaties als voor de toekomstige generaties.

Beluister hier de podcast:

Future Leader Movement

Kernpunten Future Proof Governance®:

 • Het NieuwBestuur FPG programma wordt voor iedere deelnemende organisatie op maat gemaakt en duurt 1 tot 3 jaar.
 • Het eerste jaar starten we met een programma van 10 maanden.
 • Het FPG-programma wordt samen met de opdrachtgever op maat gemaakt, passend bij de omvang en aard van de organisatie.
 • Binnen de organisatie vormen de CEO/RvB en de Future Leaders/YoungBoard (een team van young-professional van onder de 35 jaar) het kernteam van de FPG-motor. De Interne Programma Manager draagt zorgt voor de planning en uitvoering van het programma.
 • In een jaar doorloopt de organisatie op governance niveau de 5 kernthema’s van het FPG-Governance Motorblok. Dit zijn; stakeholdergovernance gericht op extern draagvlak, boardroom dynamics, Future Leaders Academy, stakeholderdialogen en een transparante verantwoording op ESG doelstellingen/Brede Welvaart.
 • Het FPG-programma is gericht op het van binnenuit ‘reviseren’ van de governance-motor van organisaties. De organisatie gaat zelf intensief aan de slag met behulp van het trainingsteam van NieuwBestuur.
 • De YoungBoard (Future Leaders) hebben een sleutelrol in dit programma en worden ondersteund door de NieuwBestuur Future Leaders Academy.
 • FPG leidt tot een nieuwe taal (nieuw narrative) aan de top en nieuwe verbindingen met zowel de interne organisatie als de buitenwereld.
 • FPG sluit aan bij het transparanter en doeltreffender maken van de ESG doelstellingen van de organisatie.
 • Partijen/kernspeler binnen een alliantie die meedoen met FPG programma spreken een gemeenschappelijke taal waardoor er meer onderling vertrouwen is en de besluitvorming versneld.

Port of Amsterdam zet samen met NieuwBestuur in op toekomstbestendig bestuursmodel

Uniek: de stem van jongeren borgen in de bestuurskamer

Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam en Mildred Hofkes, oprichter van NieuwBestuur, het kennis en ontwikkelingsplatform voor toekomstbestendig besturen, tekenden onlangs in Amsterdam de samenwerkingsovereenkomst voor het Future Proof Governance Programma.

Met de start van het Future Proof Governance programma (FPG) zet Port of Amsterdam actief in op een nieuwe bestuurscultuur gericht op langetermijnwaardecreatie, stakeholdergovernance, transparante rapportage van Brede Welvaart-indicatoren en een plek aan de bestuurstafel voor jongeren.

Waarom begint Port of Amsterdam aan Future Proof Governance?

Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: ‘De stem van de omgeving wint aan kracht. De jonge generatie is opgestaan en wil meebeslissen. Energietransitie en circuliare economie zijn complex en vragen om een integrale aanpak. De haven staat midden in de samenleving en daarom vinden wij een programma als Future Proof Governance belangrijk omdat we hiermee onze organisatie toekomstbestendiger maken.

De stem van de toekomst in de bestuurskamer

Mildred Hofkes ‘Het doel van dit nieuwe bestuursprogramma is om van binnenuit de (fossiele) core business te transformeren naar kernwaarden die aansluiten bij de circulaire economie. Het is daarbij belangrijk om niet alleen over de toekomst te praten, maar vooral ook met de toekomst. Dus de stem van de toekomst nemen we mee in de besluitvorming van nu.

Port of Amsterdam start met het Future-Proof Governance programma

Mildred Hofkes (links) founder NieuwBestuur en Koen Overtoom CEO Port of Amsterdam tekenen de samenwerkingsovereenkomst voor het Future Proof Governance Programma

Doe ook mee met het Future Proof Governance programma!

Heb je interesse in ons nieuwe Future Proof Governance (FPG) Boardroom – programma?
Laat het ons weten en je ontvangt de position paper met meer informatie.

 • Meer informatie Future Proof Governance (FPG) Boardroom

  Ja, ik ontvang graag meer informatie over het Future Proof Governance (FPG) Boardroom – programma.
 • Wil je periodiek onze nieuwsbrief ontvangen? Ruim 2.000 vernieuwers gingen je al voor!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

* We gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te nemen over het Future Proof Governance (FPG) Boardroom programma.

Mildred Hofkes heeft een boek geschreven. Bestel het hier!

The Future of Governance, hoe bestuur ik mijn bedrijf toekomstbewust

Bestel nu het nieuwste publicatie van Mildred Hofkes (founder NieuwBestuur)

The Future of Governance, hoe bestuur ik mijn bedrijf toekomstbewust!

In deze publicatie neemt Mildred Hofkes je mee door twaalf jaar onderzoek naar toekomstbestendig besturen. Met de inbreng van vele bestuurders, Future Leaders en met de laatste inzichten op het gebied van Future Proof Governance.  Duurzaamheid, inclusiviteit en stakeholderbetrokkenheid zijn urgente kernwaarden op iedere bestuursagenda. De inzichten van Mildred Hofkes geven heldere aanknopingspunten om vandaag nog te beginnen met toekomstbestendig besturen!

Boekrecensie *****

Ik ben met veel plezier jullie publicatie aan het lezen. Wat een mooi onderzoek, en helder beschreven. Het geeft ook goede aanknopingspunten voor de gedachtenvorming over “de onderneming van de toekomst”. Ik neem dat zeker mee in mijn toezichthoudende rollen.

Ellen Soerjatin, toezichthouder

Het boek is verkrijgbaar als Ebook of in hardcopy

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ruim 2.000 vernieuwers gingen je al voor!