Over NieuwBestuur

NieuwBestuur, voor toekomstbestendig besturen is opgericht in 2010 als onafhankelijk kennisplatform. Wij doen onderzoek naar nieuwe bestuursmodellen,  ‘de toon aan de top’ en naar de betekenis van goed bestuur (corporate governance). Met deze inzichten ondersteunen wij bedrijven met veranderprogramma’s gericht op toekomstbestendig besturen dat aansluit bij de nieuwe Europese reporting regels CSRD, ESRS en ESG.

Wij betrekken bij al onze programma’s nadrukkelijk de toekomstige generaties (Future Leaders). Met een stevige basis van 2.000 vernieuwende bestuurders en Future Leaders brengt Nieuwbestuur de ‘bestuurswende’ op gang van groei naar draagvlak.

Samen maken wij besturen, transparanter, beter verankerd en vooral toekomstbestendiger!

Mildred Hofkes – Founder Nieuwbestuur

“Als bestuur écht kunnen open staan voor de stem van de toekomst (de Youngboard), is een teken van kracht”

Oprichter van NieuwBestuur en eigenaar van het onderzoeksbureau BHRM Stakeholder management & Research BHRM.  Mildred is bestuursadviseur en helpt bestuurders met inzichten en bestuursmodellen die bijdragen aan een duurzame, rechtvaardige organisatie met een transparant bestuur.  Sinds 2010 is Mildred initiatiefnemer van het Nationale Reputatie Congres en NieuwBestuur Congres Dutch Circular Leadership. Mildred schreef in 2009 het boek ‘Wisseling van de macht, oplossingen voor een nieuwe bestuurlijke elite’.

Hofkes heeft door jarenlang onderzoek onder bestuurders gecombineerd met relevante praktijkervaring een nieuwe kijk op besturen ontwikkeld. Vanuit haar gedachtegoed is de theorie over Circulair Leiderschap en Toekomstbestendig Besturen ontstaan (Future-Proof Governance). Deze methode van besturen sluit naadloos aan bij de nieuwe Europese wet en regelgeving en rapportage standaarden CSRD, ESRS en ESG.

Tessa Wijlens – Netwerk Future Leaders NieuwBestuur

Ik vind het belangrijk om betrokken te zijn bij NieuwBestuur omdat we jongeren laten zien dat het lange termijn denken in deze korte termijn georganiseerde wereld wél mogelijk is. Met NieuwBestuur kunnen jongeren hun leiderschapsvaardigheden verder ontwikkelen, hun netwerk verder uitbreiden en verschil maken voor toekomstige generaties. Dit geeft mij hoop en moed voor onze toekomst.

Tessa Wijlensis projectmanager zero-emission delivery voor IKEA Nederland en heeft haar eigen bedrijf Flaneur, waarin ze jong professionals ondersteund om in hun carrière te ontwikkelen.

Marilieke Engbers – Adviseur NieuwBestuur in leiderschap, cultuur, leren en verandering

Ik vind het belangrijk betrokken te zijn bij het Future Proof Governance Programma van NieuwBestuur omdat als we niet anders met elkaar gaan besturen en toezichthouden en de spelregels ofwel ‘hoe het hoort’ aanpassen, meer circulair en future proof maken, dan zullen we de grote veranderingen zoals een meer circulaire economie ontwikkelen niet realiseren. Dit vraagt dat mensen die gewend zijn en succesvol geworden zijn via oude spelregels, dat zij willen werken aan nieuwe regels en daarmee nieuwe verhoudingen. Dit vraagt heel veel van individuen, van systemen en van onderlinge relaties. Ik werk graag mee om deze nieuwe governance cultuur te ontwikkelen. De noodzaak ervan wordt elke dag weer duidelijk als je leest over debacles, over achterblijvende ontwikkelingen, terwijl we juist vaart moeten maken om een goede toekomst te bieden aan de jongere generaties.”

Marilieke Engbers heeft meer dan 20 jaar ervaring als adviseur in leiderschap, cultuur, leren en verandering. Op basis van haar promotieonderzoek en haar consulting werk heeft Marilieke een methode ontwikkeld die de besluitvorming en de spreekcultuur in de boardroom verbetert. Hiermee ondersteunt ze besturen binnen het Future Proof Governance programma.

Mariëtte Alblas – Coach NieuwBestuur

“Alle transformaties die we nodig hebben om onze wereld van morgen gezond te houden zullen op gang moeten worden gebracht door ons, door mensen. De mensen om je heen kun je niet veranderen, je kunt alleen veranderen hoe jij met anderen in contact staat. Vanuit contact kan je inspireren, uitnodigen tot dialoog en samen verkennen hoe je het anders kan doen. Als jij weet wat je te doen staat en je wordt daar elke dag een beetje beter in, word je vanzelf een vliegwiel dat impact maakt.”

Mariëtte Alblas is coach en trainer. Ze helpt jou als Future Leader om in je kracht te komen met onder meer de Future Leaders Academy van NieuwBestuur.

Carin Geluk – Trainer NieuwBestuur

Carin Geluk is een van de (vaste) trainers van NieuwBestuur die bestuurders ondersteunt met hun persoonlijke ontwikkeling richting toekomstbestendig besturen.

Ze werkt als coach op het gebied van leiderschapsontwikkeling en teamvorming en doet dat vanuit een holistische visie. Met Management Teams en Besturen werkt zij veel aan het bouwen van vertrouwen en het leren uitspreken van het ongezegde.

Zelf heeft zij 15 jaar ervaring als manager en directeur en weet zij wat het is om in het veld te werken.

Martine Bouterse – Projectmanager NieuwBestuur

“Een betere wereld begint bij jezelf, maar als er binnen de bestuurskamers niets verandert, hoe veel impact heeft dat kleine stukje dat ik zelf bijdraag dan? Met elkaar komen we sneller vooruit.
Mooi om een schakel te zijn in een organisatie die zich inzet voor een betere wereld, waarin young professionals, maar ook andere stakeholders een belangrijke stem hebben.”

Martine Bouterse is Virtual Assistant. In mijn werk als projectmanager van NieuwBestuur ben ik verbindend, planner, aanspreekpunt en soms bekijk ik het net even vanuit een ander perspectief’.

Dennis Luijer – Creatief NieuwBestuur

Mijn persoonlijke connectie met het Nieuwe Besturen ligt in het helpen om de vertaalslag te maken die nodig is om zo effectief mogelijk van abstracte visie naar concrete zichtbare resultaten te komen.

Visual Changemaker at Visually yours.

Lees hier het verhaal van Dennis over het Nieuwe Besturen.

Shinta Oosterwaal

Shinta Oosterwaal – Purpose Economist, New Leadership Expert & Corporate Therapist

Ik wil het begin zijn van een nieuw narratief van leiderschap. Leiderschap is niet meer wat je doet, maar wie je bent.
~

Shinta is econoom van een nieuwe tijd. Ze is gespecialiseerd in systemisch werk en past dat toe op individueel, organisatie- en maatschappelijk niveau, vaak met grote groepen. Zo weet ze beweging op gang te krijgen om de transformatie waar de toekomst en de wereld om vragen te realiseren door de creatieve relatie tussen mens en wereld te activeren.

Suzan Heijne den Bak

Suzan Heijne den Bak – NieuwBestuur Project Manager

Ik wil bijdragen aan het vergroten van kleine vonkjes, sprankelingen van hoop. NieuwBestuur is zo’n hoopvol initiatief waar ik mij met liefde voor inzet.

~

Als projectmanager ondersteun ik projecten die tijdelijk of gedurende een langere periode extra organisatiekracht nodig hebben. Ik nestel mijzelf als aanspreekpunt, vliegende keep, planner en aanjager tussen de organisatie en haar netwerk om ervoor te zorgen dat iedereen zijn of haar werk zo goed mogelijk kan uitvoeren.

Sander Veenendaal – Oprichter, Creative Director van Heldergroen

“Positief verschil maken en een avontuur aangaan dat waanzinnig nodig én interessant is. Wie heeft het lef?”
~

Sander Veenendaal is merkstrateeg en oprichter van het reclamebureau Heldergroen. Het is zijn persoonlijke missie om met communicatiestrategie en storytelling de wereld positief in beweging te krijgen. Sander heeft een schat aan ervaring over hoe mensen met nieuwe paradigma’s in beweging te krijgen.

Sara Bosman – geaccrediteerd coach NieuwBestuur

Heldere communicatie bestaat bij de gratie van zelfkennis. Welk deel etaleert een bestuurder met name in de communicatie en wanneer maakt hij/zij daadwerkelijk contact. In de horizontale samenleving wordt er veel van bestuurders verwacht. Wij werken bij de trainingen van NieuwBestuur in een vertrouwelijke setting met eerlijke feedback vanuit uw peergroup.

Specialisatie klinisch psycholoog en gedragstherapeut, aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches en de European Mentoring & Coaching Council.

Chris Roelen

Chris Roelen – geaccrediteerd trainer NieuwBestuur

Als trainer van NieuwBestuur werk ik vanuit de overtuiging dat we leven in een tijd van transformatie die vraagt om een nieuwe manier van besturen. Samen met de bestuurders die deelnemen aan de training verkennen we wat het Nieuwe Besturen inhoudt”.

Econoom met een specialisatie in reputatie- en stakeholdermanagement en corporate communicatie.

Egon Hus – Geaccrediteerd trainer NieuwBestuur

De 21ste eeuw stelt nieuwe eisen aan bestuurders. De behoefte aan transparantie en verantwoording en de vraag om duurzaam succes, in lijn met het goed omgaan met onze planeet. Dit alles nodigt uit tot het bewust en actief bezig zijn met uw reputatie op strategisch niveau: met de training Het Nieuwe Besturen geven wij daar samen met u invulling aan

Adviseur en coach strategisch reputatie- en stakeholdermanagement.

Barbara Nanninga  – Geaccrediteerd Coach NieuwBestuur

Het Nieuwe Besturen vind ik een prachtige ontwikkeling. Deze vorm van besturen sluit feilloos aan bij mijn visie over coaching en training. Het gaat namelijk over transparantie, beter contact, energie en productiviteit, in zowel werk en privé.

Specialisatie bedrijfscoach en persoonlijk coach, psycholoog, aangesloten bij de Nederlandse Orde van Beroepscoaches en de European Mentoring & Coaching Council.

Dennis Luijer – Creatief NieuwBestuur

Mijn persoonlijke connectie met het Nieuwe Besturen ligt in het helpen om de vertaalslag te maken die nodig is om zo effectief mogelijk van abstracte visie naar concrete zichtbare resultaten te komen.

Visual Changemaker at Visually yours.

Lees hier het verhaal van Dennis over het Nieuwe Besturen.

Andre Heuvelman – Inspirator NieuwBestuur

André Heuvelman verbindt mensen op een unieke manier met zijn verhaal en zijn muziek. Hij is als geen ander in staat om de essentiële boodschap van de kracht van verbinding over te brengen. Als huismuzikant van NieuwBestuur vertaalt hij het gevoel van het Nieuwe Besturen , zowel in het hoofd als in het hart.

Trompettist Rotterdams Philharmonisch Orkest. Performer, inspirator, creatief adviseur en innovator.

Marga Groot Zwaaftink – Eventpartner NieuwBestuur

NieuwBestuur heeft bewezen dat er ook een andere manier van events organiseren mogelijk is. Events die mensen verbinden en raken. NieuwBestuur spreekt bestuurders aan op een universeel gedeeld gevoel van dat het anders kan. En dat je samen het verschil kan maken. Daar geloof ik heilig in.

Meeting designer CommGres events.

Blijf op de hoogte over Toekomstbestendig Besturen! Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Mildred Hofkes heeft een boek geschreven. Bestel het hier!

The Future of Governance, hoe bestuur ik mijn bedrijf toekomstbewust

Bestel nu het nieuwste publicatie van Mildred Hofkes (founder NieuwBestuur)

The Future of Governance, hoe bestuur ik mijn bedrijf toekomstbewust!

In deze publicatie neemt Mildred Hofkes je mee door twaalf jaar onderzoek naar toekomstbestendig besturen. Met de inbreng van vele bestuurders, Future Leaders en met de laatste inzichten op het gebied van Future Proof Governance.  Duurzaamheid, inclusiviteit en stakeholderbetrokkenheid zijn urgente kernwaarden op iedere bestuursagenda. De inzichten van Mildred Hofkes geven heldere aanknopingspunten om vandaag nog te beginnen met toekomstbestendig besturen!

Boekrecensie *****

Ik ben met veel plezier jullie publicatie aan het lezen. Wat een mooi onderzoek, en helder beschreven. Het geeft ook goede aanknopingspunten voor de gedachtenvorming over “de onderneming van de toekomst”. Ik neem dat zeker mee in mijn toezichthoudende rollen.

Ellen Soerjatin, toezichthouder

Het boek is verkrijgbaar als Ebook of in hardcopy