Ietwat excentriek, zeker geniaal

groot-column-570x320

Lees hier de nieuwe column van Marco Groot (Voormalig hoofd aandelen bij Rabobank) uit het FD, over de kracht van bestuurlijke integriteit. Marco is spreker op ons 4e Nationale Reputatie Congres van 28 november 2013. 

 

Ietwat excentriek, zeker geniaal

Artiesten, topsporters, uitvinders en visionairs zijn allen eigenwijze excentriekelingen. Zo ook echte topbestuurders, maar die worden bij een geringe dip in de resultaten al met argusogen bekeken. In het land waar je hoofd niet boven het maaiveld mag uitsteken en gewoon doen al gek genoeg is, is het soms moeilijk bijval te vinden voor die interessante corporate excentriekelingen. Recent sprak ik mijn bewondering uit voor Harry Noy, oud-ceo van ingenieursbureau Arcadis, en kreeg daarna vooral de vraag wat daarbij mijn ‘belang’ was. Ik verzeker u dat het net als nu niets anders was dan een verzoek om bijval.

 

Afgelopen vrijdag had ik een gesprek met iemand die ook geregeld als excentriek aangeduid wordt, Brunel-ceo Jan Arie van Barneveld. Detacheringsbureau Brunel is anders, Van Barneveld is anders. Geen spatje arrogantie, geen groot postuur of diepe stem, geen lang cv. Bij zijn aantreden in 2000 brak Van Barneveld met het verleden van Brunel, opgebouwd door de visionaire oprichter Jan Brand. Na enige strubbeling stemde Brunel in met de visie van Van Barneveld: geen snelle expansie, niet door acquisities maar puur autonoom groeien. Met de focus op de markten met de hoogste productiekwaliteit, een perfecte IT-infrastructuur, gestuurd door een optimaal gemotiveerde crew. De resultaten van Brunel bewegen sindsdien met schokken, maar het voortschrijdend gemiddelde op omzet- en winstniveau is indrukwekkend. Bij het aantreden van Van Barneveld was Brunel een verlieslatend bedrijf met ongeveer € 200 mln omzet en serieuze problemen. De omzet is sindsdien volledig autonoom gestegen naar ruim € 1.2 mrd, de bijbehorende nettoresultaten groeiden niet minder hard. Het bedrijf is schuldenvrij, groeit tegen de markt in en houdt vast aan visie en doelstellingen. Klanten waarderen het bedrijf en medewerkers zijn trots, een zorgvuldig opgebouwde interne en externe reputatie. Niet de nettowinst maar juist die reputatie is het kapitaal waar Van Barneveld zorgvuldig in investeert.

 

En nu, ruim een decennium na zijn aantreden, vaart Brunel nog altijd die koers. Ook voor 2013 verwacht Van Barneveld, ondanks de boekhoudaffaire in Houston begin dit jaar, een resultaat waar het bedrijf trots op kan zijn.

 

Ik bracht Van Barneveld de afgelopen jaren regelmatig met beleggers een bezoek. Het eerste wat in het oog springt in zijn werkkamer is een enorm schilderij van de Rolling Stones. Brunel-oprichter Brand gaf dit werk jaren geleden aan Van Barneveld onder het motto ‘die mannen houden er net als wij nooit mee op’. Jan Arie is nu 63 jaar, een tikje excentriek maar in mijn ogen geniaal. Ik hoop echt dat hij net zo lang doorgaat als de mannen op het schilderij.

 

Marco Groot verliet in 2012 na 25 jaar de financiële wereld. Hij was onder meer hoofd aandelen bij Rabobank. Onlangs heeft hij zijn eigen coachings- en adviesbureau 8daw opgericht. Op 28 november 2013 is hij een van de sprekers op het 4e Nationale Reputatie Congres.