Blijf op de hoogte en schrijf je hier in voor de nieuwsbrief

Direct inschrijven

Dutch Circular Leadership Radio – Live

“De zoektocht naar de blauwdruk van circulair besturen”

In de live radio-uitzendingen Dutch Circular Leadership komen bestuurders aan het woord over hun invulling van het circulair besturen. Dit zijn bestuurders die de beweging van lineair naar circulair besturen al in gang hebben gezet. Vaak zonder dat zij zich hier bewust van zijn. Maar met een grote positieve impact op hun organisatie en hun omgeving. Zij zijn de echte game-changers binnen hun sector.

Iedere uitzending behandelen we een andere sector, zoals onderwijs, zorg, energie-transitie en de financiële markten. De radio-uitzendingen zijn live te beluisteren via New Business Radio

Overzicht NieuwBestuur-Dutch Circular Leadership Radio

Nu te beluisteren: de podcasts van de live-uitzendingen per sector:

Business en Circulair Leiderschap

Gasten: Volkert Engelsman (CEO Eosta, en o.a. de voordrager van de duurzame Troonrede 2018 en #1 in de duurzame Trouw top 100) en Tom van Aken (CEO Avantium)
Onderwerp: De transitie van bedrijfsmodellen, welke aanpassingen zijn (op korte termijn) nodig om van lineair naar circulair te komen? Waarom doen Volkert en Tom wat ze doen? Het persoonlijke verhaal achter hun ambitie & circulaire succes.

Columnist van dienst:  Marco Groot (columnist FD en beursanalist) “We kijken in een spiegel van ons eenzijdige denken, daar moeten we van af”.

Onderwijs en Circulair Leiderschap

Gasten: Jet de Ranitz (bestuursvoorzitter hogeschool InHolland) en Helma van der Hoorn (bestuursvoorzitter Saks basisscholengemeenschap Alkmaar)
Onderwerp: De transitie van onderwijsmodellen van lineair naar circulair , hoe houden we het onderwijs inclusief, aangesloten bij de circulaire economie en de toekomst? Van basisschool tot hoger beroepsonderwijs.

Columnist van dienst : Yolanda Eijgenstein (Chair TEDxEducation) Wat is goed onderwijs in deze tijd?

“Ik ben er achter gekomen dat een blauwdruk van hoe onderwijs er idealiter uit moet zien niet bestaat.”

Zorg en Circulair Leiderschap

Gasten: Diana Monissen (bestuursvoorzitter Prinses Maxima Centrum voor kinderoncologie) en Carl Verheijen (oud-topschaatser en directeur Kennis & Innovatie bij de Noaber Foundation van de familie Baan)
Onderwerp: De transitie binnen de zorg van lineair naar circulair, hoe richten we ons gezondheidsstelsel in op gezondheid in plaats van op ziek zijn?

“Je bent als bestuurder zelf het beginnetje”

Columnist van dienst : Vincent Bijlo “Wij zijn zo verdrietig gelukkig”

Special Klimaatakkoord en Circulair Leiderschap

Gasten: Ed Nijpels (Klimaatberaad) en Sandor Gaastra (DG ministerie Economische Zaken en Klimaat)
Onderwerp: Klimaatakkoord

LIVE opgenomen op 29 september 2018 vanuit Terschelling tijdens het 3-daagse leiderschap-duurzaamheidsforum SPRINGTIJ. Locatie: de Ecolution, de ecologische zeilboot van de overleden astronaut Wubbo Ockels.

Energietransitie en circulair leiderschap

Gasten: Koen Overtoom (CEO Havenbedrijf Amsterdam) en Jeroen de Haas (oud CEO Eneco)
Onderwerp: In hoeverre staat de tucht van de financiële markten gericht op lineaire groei en korte termijn rendement op gespannen voet met de noodzakelijke transitie naar duurzaamheid en een circulaire economie? En hoe doorbreken we die spanning?

Gastcolumnist van dienst: Sven Jense (founder Climate Cleanup & Secretary General Nationale Energie Commissie)

Financiele Markten en Circulair Leiderschap

Gasten: Arnoud Boot (Hoogleraar Financiële Markten UvA, lid WRR en voorzitter bankenraad), Yvonne Bakkum (Managing Director FMO Investment Management B.V.)
Onderwerp: In hoeverre staat de tucht van de financiële markten op gespannen voet met de transitie naar duurzaamheid?

“Onze kinderen zullen vragen, jullie wisten wat het probleem was en wat de oplossing was, waarom hebben jullie niets gedaan”?

Columnist van dienst: Mark van Baal, Follow this! “Het is niet alleen onze morele plicht, maar ook onze financiele plicht!”

Toon aan de top en circulair besturen

Gasten: Jan Peter Balkenende en Mildred Hofkes.
Onderwerp: Jan Peter Balkenende en Mildred Hofkes reflecteren op rapport ‘toon aan de top’ 2018.

“Met meer vrouwelijke bestuurders aan de top, neemt de aandacht voor sustainability toe”

“Circulaire economie vraagt reflectie, moed en een lange adem”

“De knop in denken moet echt om, want we zitten op een dood spoor”

Circulair bankieren

Gasten: Kirsten Konst, groepsdirectie/RvB Rabobank Nederland en Maurice Oostendorp CEO de Volksbank
Onderwerp: Banken spelen een cruciale rol in de transitie van lineair naar circulair. Hoe zit het met het circulair leiderschap aan de top van de banken?

“Ik wil weten als bankbestuurder of ik het maximaal haalbare aan het doen ben in relatie tot verduurzaming van onze economie”.

Columnist van dienst: Ruben van Zwieten, Predikant-ondernemer en oprichter van de Nieuwe Poort “Welke bankiers spreken de taal van de verbeelding?”

Circulaire Super Commissarissen

Gasten: Inge Brakman (Commissaris Funda, Shell, DSM, RvT Rode Kruis) en Prof. Helene de Vletter Commissaris bij Intertrust, NN Group)
Onderwerp: Commissarissen spelen een sleutelrol bij de selectie van bestuurders. Een duurzame visie op de toekomst
wordt steeds meer verwacht van bestuurders. Je kan alleen succesvol zijn als je de toekomst serieus neemt!

“Niemand weet hoe de wereld er over 5 jaar uitziet. Veel bestuurders zijn onzeker. Juist bestuurders die zich kwetsbaar op stellen verdienen alle steun van Commissarissen. Bestuurders die het allemaal zeker weten, kunnen beter een coachingsgesprek aanvragen buiten de deur…”

Columnist van dienst: Talitha Muusse, generatie expert, initiatiefnemer Duurzame Toekomst & Jongeren, de Energieboot en Toezichthouder bij MVO Nederland.
“Bestuurders, durf te spelen! De nieuwe economische wereld is er om nog te ontdekken, en dat doe je met spelen…”

Circulair Besturen binnen de zorgverzekaars

Gasten: Chris Oomen, oud-topman van zorgverzekeraar DSW, en Roland Kip, directeur van IZZ; het ledencollectief van mensen in de zorg.
Onderwerp: Zorg en Circulaire Besturen, de oplossing voor betaalbare zorg ligt in de bestuurskamers

In deze aflevering van NieuwBestuur – Dutch Circular Leadership op New Business Radio stond circulair bestuur in de zorg centraal. Glenn van der Burg en Mildred Hofkes ontvingen in de studio oud-topman van DSW Chris Oomen en Roland Kip, directeur van IZZ; het ledencollectief van mensen in de zorg.

Columnist van dienst:  Andre Heuvelman, trompetist en performer “Kunnen we de stilte nog aan…?”

Accountancy en Circulair Besturen

Gasten: Marco van der Vegte voorzitter Nederlandse Beroepsvereniging voor Accountants en Renate de Lange lid Raad van Bestuur PwC.
Onderwerp:  Als lineaire groei en winstmaximalisatie niet langer het einddoel is, hoe maken we succes inzichtelijk binnen het nieuwe normaal?

Columnist van dienst:  Maria van der Heijden, directeur-bestuurder MVO Nederland

SPECIAL – Feike Sijbesma over Circulair Leiderschap

Gast: Feike Sijbesma, CEO DSM

Onderwerp: Circulair Leiderschap en Nederland als gidsland

In aanloop naar de conferentie op 28 november maken wij een podcastreeks, waar we inspirerende bestuurders interviewen over hun kijk op circulair leiderschap.

In deze SPECIAL zijn we te gast op het hoofdkantoor van DSM in Heerlen, waar Feike Sijbesma als CEO aan het roer staat van de multinational gespecialiseerd in voedingssupplementen en vezels met 25.000 medewerkers wereldwijd.  Sijbesma is in 2018 door de Volkskrant verkozen tot meest invloedrijke bestuurder van Nederland. Hij is een belangrijk opinion leader op het gebied van klimaatverandering en zet zich in voor talloze circulaire denktanks.

Mildred Hofkes, oprichter van NieuwBestuur en initiatiefnemer van Dutch Circular Leadership Conference sprak met hen.

Feike Sijbesma over Circulair Leiderschap, Dutch Circular Leadership

“We hebben wereldwijd een andere manier van leiderschap nodig.., voor Nederland biedt dit grote kansen “

SPECIAL – Frank Elderson over Circulair Leiderschap

Gast: Frank Elderson, RvB De Nederlandsche Bank, lid Supervisory Board Europese Centrale Bank en Voorzitter van de Central Banks and Supervisors Network for Greening the Financial System

Onderwerp: Circulair Leiderschap óók binnen De Nederlandsche Bank

In deze SPECIAL zijn we te gast op het hoofdkantoor van De Nederlandsche Bank in het hartje van Amsterdam waar Frank Elderson als bestuurder de scepter zwaait. Hij is onder meer verantwoordelijk voor het toezicht op alle Nederlandse banken. Elderson is tevens lid van de Supervisory Board van de Europese Centrale Bank.

Sinds 2018 is hij voorzitter van de Central Banks and Supervisors for Greening the Financial System. Door het introduceren van de klimaatstresstest wist hij grote invloed uit te oefenen op het bewustzijn van de financieel sector met betrekking tot klimaatrisico’s.

Mildred Hofkes, oprichter van NieuwBestuur en initiatiefnemer van Dutch Circular Leadership Conference sprak met hen.

“Wat vind ik echt belangrijk als leider? Dit is mijn visie, help mij om die te vertalen naar het DNA van onze organisatie”

 

SPECIAL – Klaas van Egmond (de gevestigde orde) en Maarten Labots (de toekomst) over Circulair Leiderschap

Gasten: Klaas van Egmond (Hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en oprichter van de Sustainable Finance Lab) en Maarten Labots (voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging).

Onderwerp: De 3 mythes van de Lineaire Economie.

Tijdens het gesprek komen er 3 belangrijke vragen aanbod: vraag 1 “Als economische groei en winstmaximalisatie geen leidende principe meer is, wat dan wel?” vraag 2 “Als wij niet gescheiden zijn van elkaar maar verbonden, hoe creëren wij dan een maatschappij waar iedereen zijn/haar plek kan innemen?. En wat vraagt dat dan van ons leiderschap?”. En vraag 3 “Zijn circulaire leiders er niet omdat zij binnen het huidige systeem  geen kans hebben? Of houdt het systeem stand omdat wij geen circulaire leiders aan de top hebben?”.

Mildred Hofkes, oprichter van NieuwBestuur en initiatiefnemer van Dutch Circular Leadership Conference sprak met hen.

“Het is niet alleen een energietransitie, maar ook hopelijk een transitie waar wij onze waarde gaan veranderen.” – Maarten Labots

“De doorgaande feminisering van de samenleving, een grotere rol voor vrouwen en mannen met wat meer vrouwelijke kwaliteiten, (dan zullen wij zien) dat die de boel gaat redden.” – Klaas van Egmond 

Dutch Future Leadership - Podcast afl 14 - De gevestigde orde vs de toekomst

 

SPECIAL met Frans van Houten over Circulair Leiderschap

Gasten: Frans van Houten, CEO Philips.

Onderwerp: Circulariteit als succesmodel

In deze SPECIAL in de reeks Dutch Circular Leadership zijn we te gast op het hoofdkantoor van Philips in Amsterdam. Sinds 2010 staat Frans van Houten als CEO aan het roer van deze 128 oude Nederlandse  multinational, gespecialiseerd in gezondheidstechnologie voor de zorg en voor thuis. Met een wereldwijde markt van 18 miljard omzet en bijna 80.000 medewerkers is Philips een van de meest invloedrijke organisaties van Nederland.  Frans van Houten zet zich met hart en ziel in voor circulariteit als succesmodel. Hij is een belangrijk opinion leader op het gebied van circulair leiderschap en zet zich in voor denktanks over leiderschap zowel nationaal en internationaal.

Mildred Hofkes, oprichter van NieuwBestuur en initiatiefnemer van Dutch Circular Leadership Conference en Abel Koentjes, één van de Future Circular Leader spraken met hem. Tijdens het gesprek komen 3 belangrijke vragen aan bod over circulair leiderschap:

  1. “Als economische groei en winstmaximalisatie geen leidende principes meer zijn, wat dan wel?”
  2. “Als wij niet gescheiden zijn van elkaar maar verbonden, hoe creëren wij dan een maatschappij waar iedereen zijn/haar plek kan innemen? En wat vraagt dat dan van ons leiderschap?”
  3. “Hoe creëren we een betekenisvol netwerk om samen de toekomst van onszelf en onze kinderen te beschermen?”

“We blijven hangen in het lineaire denken, omdat we allemaal te druk zijn om er door heen te breken. Maar als we het eens zijn over het toekomstperspectief voor onszelf en voor onze kinderen, dan geeft dat enorme kracht om samen te werken.” – Frans van Houten

Over Podcast Dutch Circulair Leiderschap

Dutch Circular Leadership gaat over de stap voorwaarts naar het leiderschap van de toekomst. Los komen van de lineaire groei principes en bewegen naar een circulaire economie. Duurzaamheid, diversiteit, inclusiviteit en transparantie zijn daarbij leidende principes. Aanpassingsvermogen zit in ons Nederlandse DNA. Circulair Leiderschap, wij kunnen dit!

Binnen Nederland zijn tal van voorbeelden te vinden van bestuurders aan het roer van bedrijven, maatschappelijke organisatie, -zorg en onderwijsinstellingen die deze circulaire bestuursbeweging hebben ingezet.Zij sturen niet alleen hun eigen organisatie richting een meer duurzaam model, maar zorgen voor wezenlijke verandering in het grotere systeem. Het lineaire systeem dat circulair moet worden, omdat het lineaire groei niet langer houdbaar is. Simpelweg omdat we maar 1 aarde hebben. In deze podcastreeks, interviewen we inspirerende bestuurders over hun kijk op circulair leiderschap.

Current Leadership en Future Leadership

Gasten: Current leader Pallas Agterberg (Directeur strategie van netwerkbeheerder Alliander) en Future Leader Chiara Schlösser (Masterstudent Global Business & Sustainability aan de Rotterdamse School of Management, Erasmus Universiteit en Adviseur bij de Kleine Consultant).

Onderwerp: Current leadership en Future Leadership

Columnist van dienst: Werner Schouten (Voorzitter Jonge Klimaatbeweging)

‘Zij die er nu zitten, weten hoe het was, maar niet hoe het wordt. Een mooi en eerlijk gesprek tussen Current & Future Leadership en wat dat betekent voor de governance van een organisatie. Verbindend en hoopgevend! De stem van de toekomst verankeren in de besluitvorming van nu!’

Mildred Hofkes, oprichter van NieuwBestuur en initiatiefnemer van Dutch Circular Leadership Conference sprak met hen. Tijdens het gesprek komen 3 belangrijke vragen aan bod over circulair leiderschap:

  1. “Als economische groei en winstmaximalisatie geen leidende principes meer zijn, wat dan wel?”
  2. “Als wij niet gescheiden zijn van elkaar maar verbonden, hoe creëren wij dan een maatschappij waar iedereen zijn/haar plek kan innemen? En wat vraagt dat dan van ons leiderschap?”
  3. “Hoe creëren we een betekenisvol netwerk om samen de toekomst van onszelf en onze kinderen te beschermen?”

Over Podcast Dutch Circulair Leiderschap

Dutch Circular Leadership gaat over de stap voorwaarts naar het leiderschap van de toekomst. Los komen van de lineaire groei principes en bewegen naar een circulaire economie. Duurzaamheid, diversiteit, inclusiviteit en transparantie zijn daarbij leidende principes. Aanpassingsvermogen zit in ons Nederlandse DNA. Circulair Leiderschap, wij kunnen dit!

Binnen Nederland zijn tal van voorbeelden te vinden van bestuurders aan het roer van bedrijven, maatschappelijke organisatie, -zorg en onderwijsinstellingen die deze circulaire bestuursbeweging hebben ingezet.Zij sturen niet alleen hun eigen organisatie richting een meer duurzaam model, maar zorgen voor wezenlijke verandering in het grotere systeem. Het lineaire systeem dat circulair moet worden, omdat het lineaire groei niet langer houdbaar is. Simpelweg omdat we maar 1 aarde hebben. In deze podcastreeks, interviewen we inspirerende bestuurders over hun kijk op circulair leiderschap.

Referenties

Omdat we urgentie nodig hebben en af moeten van window-dressing..

Jan Peter Balkenende

Voormalig Premier

Omdat we allemaal onze eigen verantwoordelijkheid hebben te nemen in deze transitie

Arnoud Boot

Hoogleraar Financiele Markten UvA, lid WRR en voorzitter bankenraad

Ik waardeer enorm uw initiatief om inspirerende bestuurders en beslissers bij elkaar te brengen rond het Nieuwe Besturen.

Feike Sijbesma

CEO & Chairman Managing Board, Royal DSM

De intentie van The Dutch Circular Leadership Conference – 28 november 2019. Klik op intro-filmpje

Blijf op de hoogte van de beweging Dutch Circular Leadership

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Klik hier!

 


De Dutch Circular Leadership Conference wordt mogelijk gemaakt door NieuwBestuur in samenwerking met:

Stichting de Boomgaard