FUTURE PROOF GOVERNANCE® (FPG) BOARDROOM – PROGRAMMA

Voor een duurzamer, inclusiever en toekomstbestendiger bestuur.

Het Future Proof Governance® (FPG) – programma staat voor toekomstbestendig besturen. Het FPG-programma is speciaal ontwikkeld om vanuit de bestuurskamer de energietransitie te versnellen en inclusiever te maken. De stem van de toekomst krijgt een plaats in het besluitvormingsproces van nu.

De YoungBoard en toekomstige generaties hebben een belangrijke rol binnen dit bestuursprogramma. Maar ook de directie/RvB wordt actief getraind en gecoacht door het team van NieuwBestuur. De systemische borging van de YoungBoard binnen de organisatie zorgt voor een duurzaam en blijvende gedragsverandering en een nieuwe taal binnen de bestuurskamer.

Het FPG- programma is de afgelopen 15 jaar ontwikkeld door het onafhankelijke platform NieuwBestuur met behulp van onderzoek onder vele bestuurders, stakeholders, Future Leaders en wetenschappers van onder meer de TU Delft en de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Het FPG-programma helpt organisaties om het besluitvormingsproces (governance) uit de ‘vaste patronen / groeven’ te krijgen en deze efficiënter en toekomstgerichter te maken.

Luister hier naar de podcast over Future Proof Governance

Heb je interesse in ons nieuwe Future Proof Governance (FPG) Boardroom – programma?

Luister hier naar de uitleg van Mildred Hofkes, founder van het NieuwBestuur Future Proof Governance aan Nikkie Trip Future Leader, van de podcast serie “Expeditie Toekomst”

Mildred Hofkes “Met de stem van de toekomst aan tafel wordt de besluitvorming beter, duurzamer en gericht op de langere termijn. Dat levert uiteindelijk voor iedereen een win-win op, zowel voor de organisaties als voor de toekomstige generaties.

Beluister hier de podcast:

Future Leader Movement

Kernpunten Future Proof Governance®:

 • Het FPG-programma wordt door Nieuwbestuur in overleg met de opdrachtgever op maat gemaakt, passend bij de omvang en aard van de organisatie.
 • Het eerste jaar starten we met het programma van 10 – 12 maanden.
 • Stap 1 is het opzetten trainen van een YoungBoard. Dit zijn 5-8 Future Leaders uit de organisatie in de leeftijd van 25-35 jaar.
 • Stap 2 is het trainen en coachen van de directie, zodat er binnen het bestuur/governance een gedeeld beeld ontstaat van de toegevoegde waarde van de YoungBoard.
 • Stap 3 is het systemisch borgen van de YoungBoard binnen de besluitvormingsprocessen van de organisatie zodat toekomstbestendig besturen duurzaam verankerd wordt.
 • De YoungBoard (Future Leaders) hebben een sleutelrol in dit programma en worden ondersteund door de NieuwBestuur Future Leaders Academy.
 • FPG sluit aan bij het transparanter en doeltreffender maken van klimaatdoelen, CSRD richtlijnen,  de generatietoets, generatiegerechtigheid en de  ESG-doelen van de organisatie (klimaatimpact, sociale impact en de impact van goed bestuur).
 • Na het eerste jaar kan de organisatie kiezen voor een vervolgtraject in het FPG-programma; enerzijds gericht op stakeholdergovernance (de stem van buiten naar binnen halen) en anderzijds op het onwikkelen van een helder en transparant dashboard gericht op meer maatschappelijk draagvlak.

Port of Amsterdam zet samen met NieuwBestuur in op toekomstbestendig bestuursmodel

Uniek: de stem van jongeren borgen in de bestuurskamer

Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam en Mildred Hofkes, oprichter van NieuwBestuur, het kennis en ontwikkelingsplatform voor toekomstbestendig besturen, tekenden onlangs in Amsterdam de samenwerkingsovereenkomst voor het Future Proof Governance Programma.

Met de start van het Future Proof Governance programma (FPG) zet Port of Amsterdam actief in op een nieuwe bestuurscultuur gericht op langetermijnwaardecreatie, stakeholdergovernance, transparante rapportage van Brede Welvaart-indicatoren en een plek aan de bestuurstafel voor jongeren.

Waarom begint Port of Amsterdam aan Future Proof Governance?

Koen Overtoom, CEO Port of Amsterdam: ‘De stem van de omgeving wint aan kracht. De jonge generatie is opgestaan en wil meebeslissen. Energietransitie en circuliare economie zijn complex en vragen om een integrale aanpak. De haven staat midden in de samenleving en daarom vinden wij een programma als Future Proof Governance belangrijk omdat we hiermee onze organisatie toekomstbestendiger maken.

De stem van de toekomst in de bestuurskamer

Mildred Hofkes ‘Het doel van dit nieuwe bestuursprogramma is om van binnenuit de (fossiele) core business te transformeren naar kernwaarden die aansluiten bij de circulaire economie. Het is daarbij belangrijk om niet alleen over de toekomst te praten, maar vooral ook met de toekomst. Dus de stem van de toekomst nemen we mee in de besluitvorming van nu.

Port of Amsterdam start met het Future-Proof Governance programma

Mildred Hofkes (links) founder NieuwBestuur en Koen Overtoom CEO Port of Amsterdam tekenen de samenwerkingsovereenkomst voor het Future Proof Governance Programma

Doe ook mee met het Future Proof Governance programma!

Heb je interesse in ons nieuwe Future Proof Governance (FPG) Boardroom – programma?
Laat het ons weten en je ontvangt de position paper met meer informatie.

 • Meer informatie Future Proof Governance (FPG) Boardroom

  Ja, ik ontvang graag meer informatie over het Future Proof Governance (FPG) Boardroom – programma.
 • Wil je periodiek onze nieuwsbrief ontvangen? Ruim 2.000 vernieuwers gingen je al voor!
 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

* We gebruiken je gegevens alleen om contact met je op te nemen over het Future Proof Governance (FPG) Boardroom programma.

Mildred Hofkes heeft een boek geschreven. Bestel het hier!

The Future of Governance, hoe bestuur ik mijn bedrijf toekomstbewust

Bestel nu het nieuwste publicatie van Mildred Hofkes (founder NieuwBestuur)

The Future of Governance, hoe bestuur ik mijn bedrijf toekomstbewust!

In deze publicatie neemt Mildred Hofkes je mee door twaalf jaar onderzoek naar toekomstbestendig besturen. Met de inbreng van vele bestuurders, Future Leaders en met de laatste inzichten op het gebied van Future Proof Governance.  Duurzaamheid, inclusiviteit en stakeholderbetrokkenheid zijn urgente kernwaarden op iedere bestuursagenda. De inzichten van Mildred Hofkes geven heldere aanknopingspunten om vandaag nog te beginnen met toekomstbestendig besturen!

Boekrecensie *****

Ik ben met veel plezier jullie publicatie aan het lezen. Wat een mooi onderzoek, en helder beschreven. Het geeft ook goede aanknopingspunten voor de gedachtenvorming over “de onderneming van de toekomst”. Ik neem dat zeker mee in mijn toezichthoudende rollen.

Ellen Soerjatin, toezichthouder

Het boek is verkrijgbaar als Ebook of in hardcopy

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ruim 2.000 vernieuwers gingen je al voor!