Op het 4e Reputatie Congres; Marco Groot

groot-column-570x320

Deze FD Columnist en Oud Topbankier Rabobank doet een boekje open over de financiële sector tijdens het 4e Nationale Reputatie Congres.

Lees hier alvast zijn column in FD

Een half jaar noest denkwerk van een wijs panel resulteerde vorige week in het rapport Wijffels. Donderdag werd het rapport verdedigd. Gezakt!
Doel

De Rijksoverheid had om aanbevelingen verzocht met als doel het risico in het Nederlandse bankwezen terug te dringen en de noodzaak voor structuurhervormingen te onderzoeken. Ik lees niet veel nieuws na dezelfde exercities van soortgelijke commissies als Volcker in de US, Vickers in de UK en Liikanen in Europa.

Bladerend door het rapport mijn grootste Wijffels:

 

Commissie

Allereerst, de commissie bestond uit klinkende namen. Maar het verbaast me dat er geen enkele ervaringsdeskundige tussen de klinkers stond. Ik mis mensen uit de dealingroom, kredietboeren of risicomanagers die de laatste jaren gevoeld hebben hoe het is om aan de knoppen te zitten. Academici, bestuurlijk en politiek ervarene en de consumentenbond hebben aanbevelingen van die andere commissies met een lokaal sausje herschreven. Koken doe je niet met 12 soorten zout maar met een kruidenrek.

 

Toezicht

Slechts een paar regels op blz 11 lijkt een tikkie sumier voor het formaat van falen. Tijdens de presentatie zei Wijffels letterlijk dat vooral de Nederlandse hypotheekmarkt ontspoord was. DNB, AFM, RvC’s en andere 3-letterinstituten hebben gefaald. Een klein clubje oude elite verdeelt RvC stoelen, DNB en AFM hebben (haast) geen ervaringsdeskundigen in het toezicht. Wellicht een reden om die instituten ook eens door te lichten en falen toe te dichten.

 

Risico

“Nederlandse banken dienen zich te onthouden van speculatieve activiteiten”, blz 11-8. Sterk! In een wereld waar regelgeving vaag is en angst domineert, is een gebrek aan duidelijkheid killing. Waarom risico nemen als het nauwelijks genomen of beloond mag worden? De commissie Liikanen wil risico toestaan in bepaalde bandbreedtes. Wijffels vertelde dat de commissie een stapje verder wil gaan door banken wel de markten van liquiditeit te laten voorzien maar niet meer voor eigen rekening te laten handelen.

Als DNB dat toch constateert zou er regelgeving moeten komen. Liquiditeit, handel voor eigen rekening en risico gaan hand in hand. Ik beloof u dat iedere klant die een Nederlandse bank om een risk-trade vraagt wijffelend behandeld zal worden en sneller/makkelijker liquiditeit zal vinden bij niet-Nederlandse banken. Adieu dealingroom resultaten, een groot deel van onze systeembank winsten.

 

Padvinderseed

Dienstbaarheid, hoe definieer je dat in godsnaam? Ik beloof met 2 vingers aan mijn slaap maatschappelijk goed zaken te doen, de consument niet voor de gek te houden en de winst eerlijk te delen met stakeholders. Zoiets? Wanneer is iets niet meer dienstbaar? Als je plots geld verdient? En als je verliest….jammer dan? Ik heb nog nooit iemand ontmoet die zei dat ie niet te vertrouwen was. Een eed is niets waard.

 

Duurzaamheid, de CAO te duur saam

Op bladzijde 29 worden er een paar zinnen tussen gepropt over een duurzame economie door het financieren van duurzame productiemethodes en energie. Duurzaamheid is de marketingtruc voorbij. Het is geen buzzword meer maar een veranderingsproces dat niet bij groene energie of het scheiden van afval begint maar bij het motiveren van mensen. Slechts een zinnetje op blz 26 over de kwaliteit en continuiteit van die personele bezetting.

De ironie is dat dit onderbelichte onderwerp juist DE bepalende factor is. Een gedemotiveerde en gedemoniseerde bankpopulatie die grotendeels vergeten is zich aan te passen aan de nieuwe economie remt de weg naar herstel. Wijffels zei tijdens de presentatie dat een salesman niet meer beloond mag worden voor sales en winst doelstellingen. Waarom dan nog hard(er) werken?

Een nieuwe, open beloningsstructuur waar buitengewone prestaties wel degelijk kunnen rekenen op buitengewone beloning motiveert. Zo’n beloning hoeft niet alleen in klinkende munt betaald te worden. Ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, inspraak, studie(reizen), gezin etc gecombineerd met een toefje geld motiveert wel degelijk. Gemotiveerde mensen denken, durven, doen. Total System Reset is de enige oplossing.

 

(be)Sparen

Liikanen: Nederlanders sparen wel maar te weinig om uitstaande hypothecaire leningen te financieren. Dat zegt alles. Je kan niet €6 mrd besparen EN burgers om geld vragen.

 

Marco Groot is een van de sprekers van het 4e Nationale Reputatie Congres op 28 november 2013. Voor meer informatie, klik hier.