Nieuwsbrief september 2016: Reputatieprobleem Nederland… vrouwenkracht ontbreekt

 

Reputatieprobleem bestuurlijk Nederland.. vrouwenkracht ontbreekt

Op 20 augustus, midden in de zomer, publiceerde de Volkskrant een groot artikel over 2 pagina’s met als kop “De vrouw heerst”. Vrouwen beklimmen wereldwijd succesvol de Olympus in politiek, economie, sport en literatuur, zo stelt de Volkskrant. Voorbeelden als Angela Merkel, Christine Lagarde, Theresa May, Dafne Schippers en de CEO van General Motors Mary Barra tonen dit aan. Vrouwen durven, tonen lef maar zetten ook typisch vrouwelijke eigenschappen in zoals verbinden, zorgzaamheid en kwetsbaarheid tonen, zo stelt de Volkskrant in augustus.

Jannine van den Berg, topvrouw Nationale Politie, als voorbeeld van vrouwenkracht tijdens ons 5e Nationale Reputatie Congres

Nog geen maand later, begin september wordt bekend dat in Nederland de doorstroom van vrouwen binnen besturen stagneert. In 2016 is voor de eerste keer de doorstroom zelfs gedaald in plaats van gestegen. Zo blijft de teller hangen op een schamele 7% vrouwelijke bestuurders binnen de Nederlandse bestuurskamers van beursgenoteerde fondsen, zo stelt de meest recente meting van de Female Board Index. 

Bestuurlijke crisis KNVB
Wat zegt dat over de cultuur aan de top binnen ons land? Als we de bestuurlijk crisis bij de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond
) als voorbeeld nemen, waar vooral oudere mannen overheersen, dan wordt niemand daar vrolijk van. 

Het is in dat licht eigenlijk meer dan vreemd dat de kracht van diversiteit niet wordt erkend binnen de bestuurskamers, terwijl gelijkwaardigheid juist aantoonbaar leidt tot creativiteit en innovatiekracht.

Alertheid ontbreekt
Het lijkt wel of de alertheid ontbreekt bij onze bestuurders om plaats te maken voor vernieuwing. Misschien moeten zij nog maar eens goed luisteren naar de protest-song van Bob Dylan uit de jaren 60: And the times they-are changing, so you better start swimming or you sink like a stone…..

Ik wens u veel bestuurlijke ontwikkeling toe.
Zie ons
Nieuwbestuur &Co ontwikkelprogramma voor vernieuwende bestuurders.

TIP voor de raad van commissarissen ABN AMRO kies na het vertrek van Zalm voor een NIEUWE Bestuurder

Met hartelijke groet,

Mildred Hofkes

Hoe doorbreek ik mijn oude patroon?

NIEUW! Persoonlijke coaching op maat. Een nieuw onderdeel van NieuwBestuur is NieuwBestuur &CO; een persoonlijk ontwikkelingsprogramma die u zelf kunt samenstellen.

Persoonlijke leiderschapsontwikkeling met een NieuwBestuur coachingssessie op maat. Vindt een trainer/adviseur die bij u past en zowel u als de organisatie verder helpt richting het Nieuwe Besturen. Op de foto onze NieuwBestuur coach Sara Bosman in gesprek.

Stelt u zichzelf wel eens deze vraag?:

“Hoe leer ik Nieuwe Bestuursmodellen toe te passen en waar moet ik dan op letten?”

Bekijk hier wat NieuwBestuur &CO voor u kan betekenen. 
Of bel ons op: 023 528 10 40

NieuwBestuur in Den Haag op de Nationale Ondernemersdag 2016

De Nationale Ondernemersdag 2016, die op 9 september plaatsvond voor het Binnenhof in Den Haag, was een groot succes. Politici en ondernemers kwamen samen om met elkaar in debat te gaan over de kloof tussen het ondernemerschap en de overheid en de gewenste bestuurlijke vernieuwing die daarbij hoort.

Deze dag werd geopend door gastheer Hans Biesheuvel (oprichter ONL & schaduw premier) en Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn en eindigde met een vraaggesprek met minister-president Mark Rutte. 

Mildred Hofkes, minister van bestuurlijke vernieuwing in het schaduwkabinet van Hans Biesheuvel, liet ondernemers kennis maken met de kracht van strategisch reputatiemanagement en het Nieuwe Besturen.
Ondernemers op het drukbezochte Ondernemersontbijt met Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn, waar innovatiekracht het onderlinge toverwoord was. 
De Nationale Ondernemersdag 2016 werd afgesloten met een vraaggesprek met minister-president Mark Rutte. Er was zelfs even de mogelijkheid voor het maken van een foto met het NieuwBestuurteam Susan Alterna (links) en Sigrid van Berlo (midden). 

Actueel trainingsprogramma De Nieuwe Bestuurstafel start op 9 & 10 november 2016

Op 9 en 10 november 2016 vindt weer een nieuwe lichting plaats van de leiderschapstraining de Nieuw Bestuurstafel Executive. Inschrijven voor doet u hier

Leer in drie dagen Nieuwe Bestuursmodellen toe te passen:

  • Maak kennis met heldere en Nieuwe Bestuursmodellen die u helpen bij het ontwikkelen van een toekomstvisie en strategie,
  • Leer praktische handvatten om uw stakeholderrelaties beter te organiseren en te professionaliseren,
  • Ga naar huis met concrete tips om de reputatie van uw organisatie te verbeteren.

Datum: 9 & 10 november + 14 december 2016
Plaats: Landgoed de Horst, Driebergen-Zeist
Recensies van vorige deelnemers: Bekijk onze website
Meer informatie: Bekijk de brochure voor het hele trainingsprogramma

Inschrijving nu geopend! Maximaal plaats voor 10 deelnemers

Klik hier voor direct inschrijven

Copyright © *|2016|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@nieuwbestuur.nl
NieuwBestuur
Office ‘de Kerk’
Ridderstraat 29
2011 RR Haarlem

 

*|REWARDS|*