Nieuwsbrief september 2015: Volkswagen: geld is goed, reputatie is beter…!

U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van NieuwBestuur en/of Bureau Hofkes Reputatiemanagement
View this email in your browser

Volkswagen: geld is goed, reputatie is beter…! 

Het zijn zware tijden voor de automobielindustrie. Vorige week maakte Volkswagen topman Martin Winterkorn wereldwijd excuses voor de omvangrijke diesel-fraude, die eerder in Amerika aan het licht kwam. Dit is een serieuze zaak waarin het consumentenvertrouwen (wederom) ernstig op de proef wordt gesteld
Maar niet alleen het consumentenvertrouwen is aangetast. Ook de financiële waarde van de organisatie gaat hard achteruit bij reputatieschade. Eind vorige week noteerde Volkswagen een verlies in koerswaarde van maar liefst 33,9%.

 

Transparantie is goed en gaat nog meer pijn doen…
Dit zei Jan Arie van Barneveld, CEO van Brunel, tijdens de NieuwBestuur oog-in-oog sessie van 14 september. “Door de toegenomen transparantie worden zaken steeds zichtbaarder. Er zitten in iedere organisatie potentiële elementen om het handelen van mensen op integriteit en corporate governance uit te dagen. Het gaat daarbij in essentie om de aansturing. Stuur je als bestuurder op kwaliteit (dus op reputatie) of stuur je op winstgevendheid (dus geld)”. Klik hier voor het hele interview over governance met Jan Arie van Barneveld, CEO van Brunel. 
11 & 12 november start de leergang Het Nieuwe Toezicht
Toezichthouders spelen een belangrijke rol bij het herkennen van potentiële reputatievraagstukken. Om toezichthouders weerbaarder te maken start NieuwBestuur op 11 en 12 november met de open inschrijving voor Nieuwe Toezichthouders. Deze training is speciaal ontwikkeld voor Commissarissen en Toezichthouders om hun interventiekracht te vergroten vanuit de principes van Het Nieuwe Besturen. Klik hier voor meer informatie.
Het platform voor ideeën!
NieuwBestuur is het platform voor ideeën voor beter bestuur. Meningen zijn er immers al genoeg. Juist mensen met ideeën geven energie! Op 3 september kwam het netwerk NieuwBestuur bij elkaar om met een frisse blik na te denken over ABN Amro. Dit idee is omschreven in het NieuwBestuur Manifest, “Hoe gaat ABN Amro een bijdrage leveren aan ons nationale welzijn”?
 
P.S. Het manifest kun je in deze nieuwsbrief downloaden!
Je kunt het Manifest ook verspreiden via Twitter zoals prof. Dr. Betteke van Ruler, em. Hoogleraar Communicatiewetenschappen aan de Uva, gedaan heeft!

Samen maken we het verschil!

Met hartelijke groet,

Mede namens het team van NieuwBestuur


Mildred Hofkes

Voor toezichthouders en commissarissen met een frisse blik! 

11&12 november + 13 januari
Open inschrijving: NieuwBestuur Training het Nieuwe Toezicht

Het Nieuwe Toezichthouden gaat juist niet om de technische of juridische kant van governance, maar om het toezicht op de integriteit en de cultuur van de organisatie. Toezichthouders kunnen van grote toegevoegde waarde zijn wanneer zij de juiste vragen leren te stellen.

Het tijdig kunnen herkennen van een risicovolle cultuur in de bestuurskamer speelt een sleutelrol bij het voorkomen van reputatieschade. 

Foto: Groep bestuurders aan het werk tijdens de NieuwBestuur training.
 

Inschrijving staat open voor toezichthouders en aankomende toezichthouders
De editie van 11 & 12 november is exclusief ontwikkeld voor Toezichthouders en Commissarissen. Toezichthouders leren tijdens deze training hun persoonlijke interventiekracht te vergroten vanuit de principes van het Nieuwe Bestuursmodel. Klik hiervoor meer informatie over het programma op 11 & 12 november en voor inschrijven

“Deze training is zeer waardevol voor toezichthouders. Het helpt bijvoorbeeld om goed te begrijpen hoe de toezichthouders van ABN Amro formeel en juridisch goed zaten, en toch maatschappelijk de plank missloegen. De principes van het Nieuwe Toezichthouden had het bestuur van grote dienst kunnen zijn. Henk Lammers, Toezichthouder & deelnemer De Nieuwe Bestuurstafel Het Nieuwe Toezicht

Jan Arie van Barneveld (CEO Brunel) openhartig tijdens geslaagde NieuwBestuur kennis-sessie!

Waarom is het zo moeilijk om integer te blijven aan de top? Waarom gaat het zo vaak fout? En hoe komt het dat bestuurders wel integer zijn, maar toch onderuit gaan? Zomaar wat vragen die op 14 september ter tafel kwamen tijdens de kennissessie NieuwBestuur oog-in-oog met Jan Arie van Barneveld, CEO van Brunel International. Lees hier het exclusieve interview met Jan Arie van Barneveld over het alles overheersende belang van transparant en integer bestuur. 
” Ja, ik ben heel zwart-wit. Ik wil geen gesodemieter! Dan maar wat minder winst, ik wil wel lekker kunnen slapen.’’ Jan Arie van Barneveld, CEO Brunel 
Aankomende NieuwBestuur sessie Oog-in-Oog, met Rob de Wijk,defensiespecialist, over het spanningsveld tussen veiligheid en transparatie. 
Is ons Nederlandse democratische stelsel nog krachtig genoeg?”
Op 16 november is Rob de Wijk te gast bij NieuwBestuur,
De Wijk is deskundige op het gebied van internationale betrekkingen en veiligheidszaken en vaste defensiespecialist van het actualiteitenprogramma Nieuwsuur. De grote maatschappelijke uitdagingen waar wij binnen Nederland en Europa op dit moment mee te maken hebben, maakt het vraagstuk bestuurlijk vertrouwen zeer actueel. Hoe behouden wij vertrouwen, en voorkomen we daarbij het misbruik van vertrouwen.
Spanningsveld van vertrouwen op topniveau
Op maandag 16 november gaat NieuwBestuur met Rob de Wijk in dialoog over het Nieuwe Bestuursmodel in de praktijk. Hoe kan een bestuursstijl van vertrouwen leiden tot succes, zonder dat er misbruik van wordt gemaakt?  Vanaf 17:00 uur bespreken we het spanningsveld tussen veiligheid, privacy en transparantie aan de hand van de theorie van het Nieuwe Besturen. Wil jij hier ook bij zijn? Schrijf je in via onze website (LET OP! Er is maximaal plaats voor 10 personen)


Voor wie? 
Deze sessie is interessant voor iedereen die zich beter houdt met vertrouwen en integriteit op het snijvlak van openbaar- en semiopenbaar bestuur. Voor bestuurders, senior managers, adviseurs en frisdenkers.

Klik hier voor informatie over de bijeenkomst op 16 november met Rob de Wijk

Rob de Wijk: Is ons Nederlandse democratische stelsel nog krachtig genoeg? Lees meer! 

NieuwBestuur & de Baak werken samen aan meer mensgericht besturen

Directeur De Baak, Arko van Brakel en oprichter NieuwBestuur Mildred Hofkes toosten op de start van een vruchtbare samenwerking! 

Opleidings- en kennisinstituut De Baak onderscheidt zich op het gebied van mensgericht leiderschap- en ondernemerschap. Het platform NieuwBestuur heeft een naam opgebouwd als kennisplatform over strategisch reputatiemanagement. Samen bundelen zij sinds september hun krachten om actuele vraagstukken rondom strategisch reputatiemanagement op de agenda te zetten.

” De Baak voelt zich zeer verbonden met Het Nieuwe Besturen. Wij hebben mensen nodig die een stip op de horizon zetten. NieuwBestuur zet zo’n stip! Dat spreekt mij erg aan.” Arko van Brakel, Directeur De Baak
Mildred Hofkes en Arko van Brakel presenteren de training de Nieuwe Bestuurstafel Strategisch Reputatiemanagement. Download hier de programmakaart. 

Netwerk NieuwBestuur denktank voor manifest ABN Amro

Uitgangspunten voor het kabinet ter overweging bij de beursgang van ABN Amro samengesteld door Het Netwerk NieuwBestuur 

Naar verwachting maakt het kabinet binnen nu en enkele weken de datum bekend waarop de beursgang van ABN Amro gepland staat. De hamvraag is of de huidige reputatie van ABN Amro sterk genoeg is om een succesvolle beursgang te waarborgen.

Om het kabinet een denkrichting te geven om te beoordelen of de reputatie voldoende geborgd is, heeft het Netwerk NieuwBestuur, samengesteld uit bestuurders en ondernemers, dit Manifest NieuwBestuur opgesteld. Dit NieuwBestuur Manifest bevat belangrijke openbare aandachtspunten.

Steun je dit Manifest? Plaats het op Twitter, zoals prof. Dr. Betteke van Ruler, em. Hoogleraar Communicatiewetenschappen aan de Uva, gedaan heeft!

Download hier gratis het NieuwBestuur Manifest!
Steun je het manifest, verspreid het dan via Twitter met @nieuwbestuur @J_Dijsselbloem #reputatie #bankensector
Tweet
Forward

NieuwBestuur in de agenda

11 & 12 november OPEN INSCHRIJVING: 3-daagse leiderschapstraining het Nieuwe Toezicht (speciaal voor toezichthouders en commissarissen)
Omdat het Nieuwe Besturen niet kan zonder het Nieuwe Toezicht!
Woensdag 11, donderdag 12 november & woensdag 13 januari 2015
Klik hier voor meer informatie en inschrijven16 november Rond de Tafel met topbestuurders
Rob de Wijk over het spanningsveld tussen veiligheid en transparantie
Maandag 16 november 2016
Klik hier voor meer informatie en inschrijven27 & 28 januari 2016 OPEN INSCHRIJVING: 3-daagse leiderschapstraining De Nieuwe Bestuurstafel Executive
Voor de bestuurder van deze tijd, die sturen op reputatie als duurzaam verdienmodel
Woensdag 27, donderdag 28 januari & woensdag 16 maart 2016
Klik hier voor meer informatie en inschrijven

24 maart 2016 Het 5e Nationale Reputatiecongres 
Speciale Lustrum Editie als ontmoetingsplaats voor bestuurders van nu
24 maart 2016 
Klik hier voor meer informatie en inschrijven

Tweet
Share

Copyright © *|2015|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@nieuwbestuur.nl
NieuwBestuur
Office ‘de Kerk’
Ridderstraat 29
2011 RR Haarlem

unsubscribe from this list    update subscription preferences