Nieuwsbrief mei 2014: Overeenkomst reputatie KPMG en Rabobank

U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van NieuwBestuur of Bureau Hofkes Reputatiemanagement
View this email in your browser
Overeenkomst reputatie KPMG en Rabobank
Maandag werd bekend dat de bestuursvoorzitter van KPMG, Jurgen van Breukelen, per direct aftreedt. De reden hiervoor is de aanhoudende negatieve publiciteit, over zowel KPMG als ook over hem persoonlijk. 
Bij zijn aantreden in oktober 2012 gaf Van Breukelen nog monter aan ‘schoon schip’ te gaan maken binnen KPMG. Hij zag het als zijn belangrijkste taak om de beroepsethiek en het geschonden vertrouwen van klanten en medewerkers te herstellen. Uiteindelijk werd hij zelf onderdeel van het reputatieprobleem van KPMG.Gebogen hoofd
Nog geen half jaar daarvoor was er een andere promintente bestuursvoorzitter die zijn hoofd diep boog in verband met reputatieschade. Piet Moerland, de bestuursvoorzitter van Rabobank trad per direct af in verband met ‘ongepaste gedragingen binnen onze bank’, zoals hij zelf de Libor-affaire duidde. Ook hij sprak daarbij over het noodzakelijke herstel van respect, integriteit en vertrouwen.

De komende tijd zullen meer topmannen schoon schip gaan maken.”

Inmiddels is bekend geworden dat Wiebe Draijer de opvolger is van Moerland als bestuursvoorzitter van de Rabobank. Hem wacht nu de belangrijke taak om daadwerkelijk ‘schoon schip’ te maken, zodat de geschonden reputatie van binnenuit hersteld kan worden.
Mijn voorspelling is dat de komende tijd meer topmannen gaan aankondigen dat ook zij ‘schoon schip’ gaan maken. Zij zullen zich eveneens daadkrachtig uitspreken over het sturen op ethisch handelen voor alle belanghebbenden in plaats van het eenzijdig sturen op winstmaximalisatie.

Het hoofdkantoor van KPMG, Amstelveen
Het hoofdkantoor van de Rabobank, Utrecht
Ethiek en beloning
De vraag die zich daarbij aandient, is of ethisch handelen wel te koppelen is aan beloning? In essentie is dit een oneigenlijke vraag. Ethiek gaat over bezieling, over het innerlijke kompas, je gevoel of iets klopt of niet. Ethiek is geen technische vaardigheid die je kunt leren, je kunt het pas ervaren als je met een open en eerlijke houding de klant tegemoet treedt. Beloning (= geld) gaat over rendement, winst en kwartaalcijfers. Zolang beloning gekoppeld wordt aan winst, heeft de top van een organisatie geen belang bij het sturen op ethiek.
 
Nieuwe Bestuurders
Pas als de nieuwe generatie bestuurders, zoals Wiebe Draijer en straks ook de opvolger van Jurgen van Breukelen, kan uitleggen vanuit hun hart wat ze verstaan onder ethiek en ‘klantbelang centraal stellen’, kunnen we ethiek als doelstelling meetbaar maken. Pas dan zal het verdienmodel ook echt transparant zijn. Tot die tijd krijgen financiële instellingen de reputatie die ze verdienen, alle mooie woorden van hun topmannen ten spijt. 
 
Ik wens u veel (bestuurlijke) moed om ook binnen uw organisatie ‘schoon schip’ te maken.
Wellicht dat de tips over het Nieuwe Besturen in deze nieuwsbrief u daarbij van dienst kunnen zijn.
 

Met hartelijke groet,
Mede namens het team van NieuwBestuur
Mildred Hofkes

Oprichter NieuwBestuur.nl en Bureau Hofkes Reputatiemanagement

Voormalig bestuursvoorzitter Rabobank, Herman Wijffels openhartig over eigen integriteit

Reputatieschade voel je van binnen, ik werd er fysiek onpasselijk van.”

Op 12 mei jl. vertelde Herman Wijffels, in het tv-programma Een-op-Een aan Sven Kockelman, openhartig over zijn persoonlijke ervaringen als voormalig bestuursvoorzitter van de Rabobank. Over de ‘verantwoordelijkheidsplooi’ waar hij letterlijk en figuurlijk in vast was komen te zitten (met direct effect op zijn familie), en de grote verantwoordelijkheid die hij als bestuursvoorzitter voelde voor de reputatie van de Rabobank.

Reputatie en Governance
Het tv-programma duurt 25 minuten en is in het licht van reputatieschade en governance zeer de moeite waard om te bekijken. Aan het einde van het programma vertelt Wijffels glashelder wat hij vindt van de huidige ‘toon aan de top’ van de bestuurlijke elite van Nederland. Een belangrijk thema waar NieuwBestuur later dit jaar nog op terug gaat komen.

Klik hier voor de uitzending van Een-op-Een met Herman Wijffels
29 september; start nieuwe reeks Bestuurskamer van de Toekomst
Coca-Cola; het verschil tussen reputatie en imago
Harry van Dorenmalen: “factbased intuition in de bestuurskamer gaat over lef en moed.”

 

Er wordt veel geschreven over een ‘nieuwe toon’ aan de top. Maar hoe ziet die nieuwe cultuur in de bestuurskamer er uit? Welk bestuursprofiel past daarbij? En welk bestuursmodel?

Op 7 april vond op onze prachtige vaste locatie aan de Grote Markt in Haarlem de nieuwe editie van de Bestuurskamer van de Toekomst plaats. Een tafel vol aankomende (top) bestuurders verkenden in een vertrouwelijke setting samen met Harry van Dorenmalen (CEO IBM Nederland) de bestuurskamer van de toekomst. Niet alleen op inhoud, maar juist ook op de processen binnen de bestuurskamer.

Na het succes van het eerste half jaar, gaan we van start met een nieuwe reeks op maandagavond 29 september. Ook in het tweede half jaar zorgt NieuwBestuur voor spraakmakende topbestuurders die feedback geven, maar hier zelf ook voor open staan.

Het verschil tussen ‘imago’ en ‘reputatie’ is een belangrijk verschil waar veel bestuurders mee worstelen. Bestuurders en reputatie zijn sterk aan elkaar verbonden. In de komende tijd zullen we steeds vaker het verschil gaan zien tussen bestuurders die praten over meer maatschappelijke verantwoordelijkheid (imago) en organisaties die het doen (reputatie). 

Spanning
Oordeel zelf over het verschil tussen reputatie en imago. Kijk hoe de CEO van Coca Cola Europe, James Quincy, reageert op de vraag van de BBC journalist Paxman: “what good does Coca Cola do”? Kijk op welk punt deze CEO zich bevindt in het Reputatiemodel. Het filmpje duurt 5 minuten.

Actueel: De Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters
Voorpagina Trouw, opleiding NieuwBestuur: bewustzijn van signalen wordt steeds relevanter voor bestuurders

Burgemeester leren van buiten naar binnen te kijken.

Op woensdag 14 mei en donderdag 15 mei gaat de Nieuwe Bestuurstafel burgemeesters van start op landgoed de Horst in Zeist. In een veilige omgeving worden tien burgemeesters vertrouwd gemaakt met naar zichzelf kijken binnen de nieuwe bestuurlijke werkelijkheid. Schijnfeedback, hittemomenten en zelfsturing zijn thema’s die onder begeleiding van professionele trainers aan de orde komen binnen het raamwerk van Het Nieuwe Besturen.

Aansluiting bij de tijdsgeest
Het Nieuwe Besturen gaat over open staan voor signalen, verbinding kunnen maken en het vermogen tot zelfreflectie. De opzet van de Nieuwe Bestuurstafel waarin de menselijke kant van het besturen nadrukkelijk naar voren komt, krijgt veel publicitaire aandacht. Deze succesvolle drie-daagse training reeks staat ook open voor andere beroepsgroepen en sectoren.

Klik hier voor meer informatie over de Nieuwe Bestuurstafels
De Nieuwe Bestuurstafels burgemeesters in de media
Burgemeestersblad oktober 2013, 
zelfbewust op eigen moreel kompas varen
Trouw, maart 2013, burgemeester Haarlem Bernt Schneiders over de Nieuwe Bestuurstafel
Burgemeesters.nl
5 tips voor reputatiemanagement in de boardroom

  • Ken je stakeholders (belanghebbenden) en hun behoeften vanuit de ontvanger (Pas op valkuil; zie filmpje Coca Cola).
  • Sta open voor signalen van buiten naar binnen in een vroeg stadium.
  • Hou de regie over de boodschap en de context waarbinnen je die brengt.
  • Maak verbinding met de ontvanger van je boodschap en controleer of deze zich ook verbonden voelt.
  • Luister en sta open voor dialoog.
 

Editie NL op bezoek in ‘de Kerk’

 

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 18 maart kwam RTL’s 4 Editie NL, langs in onze Kerk in Haarlem, waar onder meer NieuwBestuur is gevestigd. De founder van NieuwBestuur, Mildred Hofkes, werd geïnterviewd over het belang van reputatiemanagement binnen het openbaar bestuur.

“Iedereen krijgt uiteindelijk de reputatie die hij of zij verdient.”
NieuwBestuur in de media
18 maart, RTL 4, Editie NL over Jos van Rey, wethouder gemeente Roermond

Naar aanleiding van het Edelman Trust Event

11 maart, Adformatie, onhandig staaltje oud besturen van de ING, het gebruik van big data naar het volgende level en de reflectie van BHRM daarop.

11 maart, FD, Het crisisdiner, column in het FD door Marco Groot, beursveteraan en
financieel analist NieuwBestuur Roadshow

Voor in de agenda
Vanaf 14 mei, Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters
4 juli, zomerevent corporate governance (besloten) met Jos Streppel oud CEO Aegon, oud-voorzitter monitoringcommissie Corporate Governance en Mildred Hofkes; founder van NieuwBestuur en schaduwminister van Bestuurlijke Vernieuwing in het schaduwkabinet van Hans Biesheuvel.
29 September 2014Bestuurskamer van de Toekomst

Copyright © *|2014|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@nieuwbestuur.nl
NieuwBestuur
Office ‘de Kerk’
Ridderstraat 29
2011 RR Haarlem

unsubscribe from this list    update subscription preferences