Nieuwsbrief januari 2015: Verbeter de wereld, begin bij integer bestuur!

U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van NieuwBestuur of Bureau Hofkes Reputatiemanagement
View this email in your browser
Verbeter de wereld, begin bij integer bestuur!
Het nieuwe jaar 2015 ontrolt zich voor ons. Een nieuw jaar waarin we allemaal hopen dat het beter zal gaan. Beter met onze economie, beter met ons financiële stelsel, beter met ons klimaat en beter met de toon aan de top.

Reputatieschade Ordina
Gisteravond onthulde het onderzoeksprogramma Zembla voor de tweede keer het effect van ongepast en niet integer gedrag bij ICT-bedrijf Ordina. Eerder in november 2014 maakte Zembla al inzichtelijk hoe topbestuurders van Ordina en hoge overheidsfunctionarissen afspraken maakten die in strijd zijn met de aanbestedingsregels. Gisteravond stelde Zembla zelfs dat de mogelijke schaal waarop gefraudeerd wordt met aanbestedingsregels in de ICT-branche vergelijkbaar zou kunnen zijn met de bouwfraude. Het aandeel van Ordina wordt ondertussen flink minder waard door de opgelopen reputatieschade. Reputatie is abstract, totdat je er last van krijgt. Dan wordt het heel concreet.

Beurskoers van Ordina kelderde na eerste uitzending van Zembla over de vermeende fraude

 

Wie geloven we nog?
Ondertussen gaat het met het vertrouwen in bestuurders in Nederland bergafwaarts. De Edelman Trust Barometer 2015 kwam deze maand uit, waarmee het vertrouwen van de gemeenschap in haar bestuurders wordt gemeten in 40 landen wereldwijd. De grote paradox dit jaar is dat ondanks het toegenomen vertrouwen in het bedrijfsleven, Nederlanders sceptisch blijven over de leiders van grote bedrijven. Met slechts 26 procent worden CEO’s in Nederland het minst vertrouwd van alle onderzochte landen.
 
De zwarte zwaan
Is integer besturen dan niet vanzelfsprekend? Blijkbaar niet gezien de vele negatieve voorbeelden van niet-integer bestuur en het dalende vertrouwen in onze bestuurlijke elite. Dat gebrek aan vertrouwen zou nog wel eens die grote zwarte zwaan kunnen zijn. Een zwarte zwaan is een gebeurtenis van majeure impact, die we collectief over het hoofd zien bij onze zoektocht naar vertrouwen. Daarom is het herstel van vertrouwen in onze bestuurders prioriteit nummer 1. Zonder vertrouwen in elkaar en in onze bestuurders komen we als land geen stap verder.
 
Verbeter de wereld, begin bij integer bestuur!
Bij het Nieuwe Besturen gaat het in essentie om het herstel van vertrouwen van burgers in bestuurders en toezichthouders. De belangrijkste vaardigheden die daarbij horen zijn: openstaan voor de signalen uit de omgeving, verbinding kunnen maken en het vermogen tot zelfreflectie. Deze vaardigheden dragen in positieve mate bij aan integer en transparant bestuur en aan de gewenste toon aan de top. 
 
In deze nieuwsbrief leest u daar alles over, hopelijk sluit u zich bij ons aan!
Met hartelijke groet,
Mede namens het team van NieuwBestuur
Mildred Hofkes


Wat was er mis met de toon aan de top bij Boer & Croon volgens oprichter Floris Croon?

Eind vorig jaar kwam het adviesbureau Boer & Croon negatief in het nieuws met het onverwachte faillissement van de adviestak, waardoor de reputatie van deze gerenommeerde organisatie een flinke deuk opliep.Waarom vindt oprichter Floris Croon het ‘echt fout’ wat er is gebeurd bij het adviesbureau dat hij van de grond af aan op heeft gebouwd? En wat zijn daarbij de lessons learned voor andere organisaties?
“Zeker binnen de grote bureaus is men te veel gefocust op ‘het budget halen’, dat is echt fout! Ik bedoel: een klant is in de dienstverlening het onderwerp, niet het meewerkend en al helemaal niet het lijdend voorwerp waar je geld kan weghalen.”
Floris Croon, oprichter Boer & Croon
Schuif aan op 16 februari en ga het eerlijke gesprek aan met Floris Croon, Mildred Hofkes en andere bestuurders!
Tijdens het werkcollege de Bestuurskamer van de Toekomst wordt de theorie van het Nieuwe Bestuursmodel besproken door Mildred Hofkes. Daarnaast reflecteert zij samen met Floris Croon openhartig op uw praktijkvragen en casuïstiek en geven zij samen waardevolle adviezen vanuit hun eigen ervaringen.

Bestuurskamers van de Toekomst in 2014 

Eerlijke bestuurders vertellen het echte verhaal; Overzicht van geslaagde bijeenkomsten 

8 december 2014 met Wouter van Ewijk, Voormalig VUmc en huidig voorzitter Forensische Zorgspecialisten

“Als we de angstcultuur binnen de bestuurskamers zouden kunnen omkeren naar kansen, is de hele bezuiniging binnen de zorg niet nodig.”

10 november 2014 met Pim Mol, directeur reputatie en public affairs bij de Rabobank

“Het gaat om het op tijd kunnen herkennen van het brandgevaar, en niet pas in actie komen als de brand al is uitgeslagen. Dan ben je per definitie te laat.”

7 april 2014 met Harry van Dorenmalen,CEO IBM Nederland en Chairman IBM Europe.

“Big Data gaat de bestuurskamer drastisch veranderen. Daar horen nieuwe vaardigheden bij, die veel bestuurders nu nog niet beheersen.”

17 februari 2014 met Henk Breukink, toezichthouder bij o.a. Hogeschool InHolland en ING.

“Bestuurders moeten zich mentaal voorbereiden op horizontaal leiderschap, en op geleid worden. Want gelijkwaardigheid gaat over wederkerigheid.”

LET OP: NOG 2 PLAATSEN BESCHIKBAAR VOOR HET WERKCOLLEGE VAN 16 FEBRUARI MET FLORIS CROON (MAX 10 DEELNEMERS)!

 Werkcollege ‘De Bestuurskamer van de Toekomst’

 16 februari 2015 van 17:00 uur tot 21:00 uur met Floris Croon (oprichter BoerCroon) & Mildred Hofkes

Thema 16 februari: Wat was er mis bij de toon aan de top van BoerCroon en hoe kan het anders?

  • Aantal deelnemers: maximaal 10 (open inschrijving)
  • Doelgroep: Bestuurders, Hoger Management en Bestuursadviseurs
  • Unieke opzet: sectorbreed leren van elkaar in een vertrouwelijke setting
  • Eerstvolgende college: maandagavond 16 februari 17:00 uur – 21:00 uur
  • Begeleiding: Floris Croon, oprichter BoerCroon en Mildred Hofkes(onderzoeker reputatie & oprichter NieuwBestuur)
  • Locatie: de Glazen Bestuurskamer, Centrum Haarlem
  • Vertrouwelijke setting: chatham house rules
  • Inschrijving: nog 2 plaatsen beschikbaar! Deelname geschiedt op basis van binnenkomst (maximaal 10 plaatsen beschikbaar per werkcollege)

                             


Toon aan de top zegt alles over de interne cultuur

De klassiek dominante bedrijfscultuur bij Ordina die garant stond voor niet integer gedrag, heeft door de reputatieschade directe financiële gevolgen voor de organisatie. Deze dominante bestuurscultuur werd voor het eerst inzichtelijk gemaakt met de publicatie van het boek ‘de Prooi’ van Jeroen Smit over de bestuurscultuur bij ABN AMRO. Hoe belangrijk de juiste toon aan de top is voor de continuïteit van een organisatie wordt keer op keer bewezen.

De Nieuwe Bestuursstijl, gericht op partnerschap en vertrouwen
Bij het Nieuwe Besturen gaat het om bestuurders die hun organisatie besturen in het belang van de stakeholders en de maatschappij. De eerste stap daarbij is bewustwording van de definitie van besturen; waarom zijn wij bestuurders en wie besturen wij? De belangrijkste vaardigheden die daarbij horen zijn: openstaan voor de signalen uit de omgeving, verbinding kunnen maken en het vermogen tot zelfreflectie. Deze vaardigheden dragen in positieve mate bij aan integer en transparant bestuur en aan de gewenste toon aan de top.

Waar herken je een nieuwe bestuursstijl aan?
Lees hier het blog geschreven door Chris Roelen, econoom en reputatiedeskundige, en trainer bij NieuwBestuur, over hoe twee bestuurders die werkzaam in dezelfde sector zijn, met van oorsprong hetzelfde doel, toch zulke grote verschillen kunnen laten zien tussen twee werelden; klassiek en Nieuw Bestuur. Klik hier om de blog te lezen.

Driedaagse training NieuwBestuurstafel Intern Toezicht van start!

Omdat het Nieuwe Besturen niet kan zonder Het Nieuwe Toezicht….

NieuwBestuur Coach Barbara Nanninga traint toezichthouders in het Nieuwe Besturen
Op 21 en 22 januari vonden de eerste twee opleidingsdagen plaats van de NieuwBestuurstafel speciaal voor intern toezichthouders. Deze training biedt toezichthouders in een vertrouwelijke setting de gelegenheid met elkaar onder deskundige begeleiding te reflecteren over de actuele bestuurlijke dilemma’s op het gebeid van governance. Tijdens de Nieuwe Bestuurstafel is aandacht voor ‘de toon aan de top’, de governance structuur, de signalen van buiten naar binnen en de reputatie van de organisatie. Deze thema’s worden verkend vanuit het Nieuwe Bestuursmodel voor New Governance.

Nieuwe vaardigheden
De Nieuwe Toezichthouders krijgen voorafgaand aan de training een NieuwBestuur Assesment aangeboden, zodat de vorderingen van hun eigen vaardigheden in het Nieuwe Besturen inzichtelijk wordt gemaakt.

Heeft u ook interesse in de Nieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht? Klik hier voor meer informatie

Open inschrijving: Nieuw Bestuurstafel Executive start op 27/28 mei!
Op 27 mei start de Nieuwe Bestuurstafel Executive. Er is plek voor maximaal 10 deelnemers die zich in een vertrouwelijke setting willen bekwamen in het Nieuwe Besturen.
De rol van bestuurders is de laatste 5 jaar sterk aan verandering onderhevig. De maatschappij is gekanteld naar meer transparantie en stakeholders hebben beter inzicht gekregen in de werkelijke prestaties van een organisatie. De rol van bestuurders is structureel mee veranderd. Hoe geeft u daar in de praktijk invulling aan?

Het leren van nieuwe vaardigheden in vertrouwelijke setting
De kern van het Nieuwe Besturen is het vermogen tot zelfsturing ontdekken en aansturen. Een organisatiemodel op basis van zelfsturing verhoogt de productiviteit, kwaliteit en tevredenheid. Daarnaast wordt flink bespaard op overhead. Welke elementen van het Nieuwe Besturen en zelfsturing kunt u gebruiken voor uw eigen organisatie?
 
Wanneer u de basis principes van het Nieuwe Besturen beter beheerst, kunt u makkelijker verbinding maken en adequater handelen en reageren op emoties binnen uzelf en op signalen van buitenaf. Kortom, een waardevolle investering in uzelf en in uw functie als bestuurder. Doordat u ook kennismaakt met andere bestuurders die de opleiding volgen, wordt uw netwerk van Nieuwe Bestuurders verder uitgebreid. 

Wat neemt u mee?
Tijdens deze 3-daagse opleiding ontwikkelen bestuurders en toezichthouders nieuwe inzichten en vaardigheden met betrekking tot de ’niet-financiële kant’ van het besturen zoals gedrag, houding, boardroomcultuur, leiderschap, vertrouwen, zelfreflectie en reputatie.

Direct toepasbaar
De inzichten uit de training de NieuwBestuurTafel Executive sluiten nauw aan op de werkzaamheden van bestuurders in de de praktijk.  In een vertrouwelijke setting leert u van een team ervaren senior trainers en coaches belangrijke nieuwe vaardigheden. U wordt wendbaarder en verbetert uw zelfsturing en communicatiestijl in de richting van Het Nieuwe Besturen.

3-daagse training Nieuwe Bestuurstafel Executive

Aantal deelnemers: maximaal 10 (open inschrijving)
Datum: 27 en 28 mei 2015 en een terugkomdag op 24 juni 2015
Setting: Vertrouwelijk
Doelgroep: Bestuurders, Executives en seniormanagement
Locatie: Landgoed de Horst, Driebergen
Prijs: € 2.795,–* (excl. BTW) Dit bedrag is inclusief een persoonlijke intake, een NieuwBestuur Assesment 0-meting (voor) en 1-meting (na), alle onderliggende studiematerialen, professionele begeleiding van senior trainers, nazorg, secretariaat en toegang tot het netwerk van NieuwBestuur.* Dit bedrag is exclusief overnachting.

Informatie downloaden: Klik hier voor de actuele handout en voor direct inschrijven

Het netwerk van Nieuwe Bestuurders breidt zich uit, sluit u ook aan door deel te nemen aan de Nieuwe Bestuurstafel Executive!

NieuwBestuur in de media

Voor in de agenda
Bestuurskamer van de Toekomst

Nieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht (VOL)
21 & 22 januari 2015 en 4 maart 2015
Klik hier voor meer informatie

Intervisiedag Nieuwe Bestuurstafel Burgemeesters
9 februari 2015
Locatie: Landgoed de Horst, Driebergen
Klik hier voor meer informatie

NIEUW IN 2015: Nieuwe Bestuurstafel Executives
Start 27, 28 mei 2015 & 24 juni
Locatie: Landgoed de Horst, Driebergen
Klik hier voor meer informatie

Landgoed de Horst, Driebergen; vaste trainingslocatie van NieuwBestuur

Copyright © *|2014|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@nieuwbestuur.nl
NieuwBestuur
Office ‘de Kerk’
Ridderstraat 29
2011 RR Haarlem

unsubscribe from this list    update subscription preferences