Nieuwsbrief januari 2014 2: De bestuurlijke lakmoesproef van Wiebe Draijer (voorzitter SER)

 

U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van NieuwBestuur of Bureau Hofkes Reputatiemanagement
View this email in your browser
Van alle Nederlanders vertrouwt slechts 8% nog dat onze bestuurlijke elite de waarheid spreekt
Dit is de opzienbarende uitkomst van de Edelman Trust Barometer 2014 voor Nederland. Ieder jaar presenteert het wereldwijd opererende communicatiebureau Edelman tijdens het World Economic Forum in Davos de staat van vertrouwen in de wereld. Uit het vorige week gepubliceerde onderzoek blijkt dat het vertrouwen in Nederland in bestuurders van bedrijven zelfs lager is dan het vertrouwen in overheidsinstanties. In deze nieuwsbrief leest u daar meer over.

 

‘Low Trust Society’?
Staan we op de drempel van een tijdperk vol onderling wantrouwen en worden we daarmee zelfs een ‘low trust society’? Dat is een samenleving waarin controle en achterdocht voortdurend de voorkeur geniet boven vertrouwen. De crisis in leiderschap lijkt voort te duren. ‘Low Trust’ is destructief en voegt niets positiefs toe aan onze maatschappij. Het leidt alleen maar tot (nog) meer toezicht en meer regels. En waarom? Nederland staat er nog steeds goed voor; we zijn hoog opgeleid, hebben een goede infrastructuur en een prachtige ligging binnen Europa, zelfs wereldwijd.

 

NieuwBestuur brengt ‘new Governance’ in beweging
NieuwBestuur ontwaart juist steeds meer bestuurders en toezichthouders die het tij weten te keren en opereren vanuit vertrouwen en transparantie. NieuwBestuur brengt bestuurlijke vernieuwers bij elkaar en daar is grote behoefte aan, hebben wij gemerkt. Ons avond-werkcollege ‘De Bestuurskamer van de Toekomst’ was zelfs binnen een week vol! Klik hier voor meer informatie over nieuwe colleges.

 

Sluit u ook aan, en maak op een toegankelijke manier kennis met het gedachtegoed van het Nieuwe Besturen.  Want 8% vertrouwen is veel te laag. Een schone taak voor alle bestuurders, toezichthouders en bestuursadviseurs om massaal het tij te keren.

Hartelijke groet,

Oprichter NieuwBestuur.nl en Bureau Hofkes Reputatiemanagement


De Bestuurskamer van de Toekomst
De Glazen Bestuurskamer aan de Grote Markt in Haarlem, locatie van de Bestuurskamer van de Toekomst
 

Maak op een toegankelijke manier kennis met het gedachtegoed van NieuwBestuur

 

NieuwBestuur is in 2014 gestart met een laagdrempelige kennismaking met het gedachtegoed van Het Nieuwe Besturen en het Nieuwe Bestuursmodel voor Governance. Dit avond-werkcollege van 17:00 – 21:00 uur richt zich specifiek op de snel veranderende boardroom dynamics van deze tijd en biedt concrete handvatten en best practices.

 

De eerste sessie vindt plaats op maandagavond 17 februari, met Henk Breukink (RvC ING Group en InHolland) en Mildred Hofkes. Deze bijeenkomst is helaas al volgeboekt. NieuwBestuur organiseert nog twee nieuwe bijeenkomsten op maandagavond 10 maart en woensdagavond 2 april. De bijeenkomsten vinden plaats in de prachtige glazen bestuurskamer aan de Grote Markt van Haarlem.

 

Topbestuurders delen hun ervaring en inzichten
Ieder werkcollege wordt een ervaringsdeskundige uit de bestuurskamer met een lange staat van dienst uitgenodigd. Op 17 februari én 10 maart zal Henk Breukink (toezichthouder o.a. ING Group en Inholland) zijn expertise als toezichthouder en coach aanwenden en de dialoog aangaan met de deelnemers over de bestuurlijke dilemma’s die zij tegenkomen. Op 2 april zal Harry van Dorenmalen (algemeen directeur IBM Nederland en Chairman IBM Europe) reflecteren op de praktijkvragen en iedere deelnemer voorzien van advies.

 

Wees er op tijd bij!
Bent u ook klaar voor een verdere kennismaking met het Nieuwe Besturen en een verdiepingsslag van het  Nieuwe Bestuursmodel in de praktijk? Meld u dan snel aan en maak samen met ons de stap van “value discussions naar value decisions”.

Kerngegevens: Bestuurskamer van de Toekomst

  • Aantal deelnemers: maximaal 12 (open inschrijving)
  • Datum: 17 februari (VOL) 17:00 uur – 21:00 uur
  • Nieuwe data: 10 maart 2014 én 2 april, 17:00 uur – 21:00 uur
  • Doelgroep: Bestuurders, Hoger Management en Bestuursadviseurs
  • Locatie: de Glazen Bestuurskamer, Grote Markt 21, Haarlem
  • Prijs: € 395,– (excl. BTW) inclusief diner, studiemateriaal en persoonlijke intake reputatiecase
  • PE-Punten: Voor het bijwonen van het programma bestaat er een mogelijkheid om PE-punten te verkrijgen voor de verplichte permanente educatie.

Wat moet de bestuurlijke elite doen om het vertrouwen terug te winnen?
 

Vertrouwen in Nederlandse topbestuurders op historisch dieptepunt
Volgens de Edelman Trust Barometer 2014 is de mate waarin het Nederlandse algemene publiek erop vertrouwt dat topbestuurders ‘ethische en morele beslissingen nemen’ lager dan het wereldwijde gemiddelde. Wat moeten CEO’s doen om vertrouwen te winnen? 81 procent van het algemene publiek in Nederland zegt ‘helder en transparant communiceren‘, 79 procent zegt ‘de waarheid vertellen, ongeacht hoe impopulair die is‘. Op dit moment vertrouwt het Nederlandse algemene publiek er nauwelijks op dat het topmanagement ethische en morele beslissingen neemt, met een score van 8 procent voor zakelijke bestuurders en een score van 9 procent voor overheidsfunctionarissen.

 

6 maart: presentatie Edelman Trust Barometer
Op 6 maart presenteert Edelman Nederland de resultaten van het jaarlijkse onderzoek naar vertrouwen. Mildred Hofkes van NieuwBestuur is gastspreker en geeft inzicht in de bestuurlijke trends en vernieuwing op het gebied van reputatie en vertrouwen.


Uitgelicht: NieuwBestuur op de Dag van het Commissariaat

Op 4 februari organiseert het NKCC (Nederlands Kenniscentrum voor Commissarissen en Toezichthouders) de jaarlijkse ‘Dag van het Commissariaat’. Tijdens deze dag verzorgt NieuwBestuur de verdiepingssessie: Het Nieuwe Besturen ontmoet het Nieuwe Toezichthouden.

 

Namens NieuwBestuur spreekt Anke Huizenga (Bestuursvoorzitter ZuidOostZorg) enMarco Groot (financieel specialist NieuwBestuur). Zij zullen het gesprek aangaan over de rol die commissarissen en toezichthouders spelen bij de kanteling van hun organisatie richting het Nieuwe Besturen.

Marco Groot (financieel specialist NieuwBestuur) en Anke Huizenga (Bestuursvoorzitter ZuidOostZorg) tijdens het 4e Nationale Reputatie Congres
 

De Nieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht, het Nieuwe Besturen ontmoet het Nieuwe Toezicht
De ‘Dag van het Commissariaat’ is voor NieuwBestuur en het NKCC de aftrap naar een nieuwe samenwerking waarbij het Nieuwe Besturen het Nieuwe Toezicht ontmoet. In maart 2014 start NieuwBestuur met een nieuwe reeks van de Nieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht. Deze editie is samen met het NKCC exclusief ontwikkeld voor Toezichthouders en Commissarissen. De Nieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht is een kwalitatief hoogstaande driedaagse opleiding voor toezichthouders.

Klik hier voor meer informatie over de Nieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht


NieuwBestuur in de media
Telegraaf, 21 januari, Open brief aan kabinet Rutte

Voor in de agenda
4 februariNationale Dag van Commissarissen en Toezichthouders, vanaf 12.00 uur, Amersfoort
17 februariBestuurskamer van de Toekomst, 17:00 – 21:00 uur, Haarlem VOL
6 maart, Edelman Trust Event
10 maart, Bestuurskamer van de Toekomst, 17:00 – 21:00 uur, Haarlem
2 april, Bestuurskamer van de Toekomst, 17:00 – 21:00 uur, Haarlem

Vanaf 31 maartNieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht (maandagreeks)
Vanaf 10 aprilNieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht (donderdagreeks)Klik hier voor meer informatie over de Nieuwe Bestuurstafel Intern Toezicht
Klik hier voor meer informatie over de Bestuurskamer van de Toekomst

Copyright © *|2014|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@nieuwbestuur.nl
NieuwBestuur
Office ‘de Kerk’
Ridderstraat 29
2011 RR Haarlem

unsubscribe from this list    update subscription preferences