Nieuwsbrief augustus 2015: Top Delta Lloyd gebukt onder reputatieschade

U ontvangt deze nieuwsbrief als relatie van NieuwBestuur en/of Bureau Hofkes Reputatiemanagement
View this email in your browser

De gesneuvelde reputatie van top verzekeraar Delta Lloyd 

Midden in de komkommertijd verscheen er een opmerkelijk artikel op de voorpagina’s van de kranten. Op 4 augustus publiceert het FD de uitspraak van de rechter over “handel met voorkennis” van de top van verzekeraar Delta Lloyd. Volgens de rechter hebben de topmannen Niek Hoek en Emiel Roozen in 2012 bewust onrechtmatig gehandeld. Dit is niet alleen tegen de wet, maar ze hebben daarbij volgens de rechter ook hun eigen interne regels voor risicobeheersing en goed bestuur overtreden.

Hard oordeel rechter

Het harde oordeel van de rechter brengt de top van Delta Lloyd tot volledige capitulatie. De verzekeraar gaat niet in beroep tegen de uitspraak. Zowel financieel bestuurder Emiel Roozen (Niek Hoek is inmiddels al met pensioen) alsmede Jean Frijns, president commissaris en een van de belangrijkste corporate-governance-experts van Nederland, treden terug. Hoe kan het dat ondanks alle inspanningen voor integer bestuur, de top van een van de grootste verzekeraars toch zo in de fout gaat?

“Ik zie te veel overetende bedrijven geleid door ego’s”

Deze opmerkelijke uitspraak deed DSM-topman Feike Sijbesma een dag later in het FD. Hij doelde daarbij op bestuurders van bedrijven die genoteerd zijn aan de Nederlandse beurs, zoals onder meer Delta Lloyd.

Bij ego’s valt te denken aan bestuurders die hun eigen belang voorop zetten in plaats van het belang van de organisatie leidend te laten zijn. Vaak om de beurskoers (op korte termijn) positief te beïnvloeden en daarmee hun eigen positie. Terwijl onderzoek uit 2014 juist aantoont dat reputatie belangrijker is dan de beurskoers. 

Daarmee vormen (te veel) ego’s aan de top een belangrijk reputatierisico voor bedrijven, en daar zijn de aandeelhouders niet blij mee. Zie artikel
Strategisch reputatiemanagement hoort daarom thuis op de agenda van ieder zichzelf respecterende bestuurder & toezichthouder. 

Hoe zit het met de reputatie van ABN Amro?

Ook bij ABN Amro blijft de reputatie kwetsbaar door integriteitsrisico’s bij topbankiers. Met de aankomende beursgang in november is de reputatie van ABN Amro een zeer relevant thema. Als burger zijn we allemaal een beetje aandeelhouder van deze staatsbank, dus hun reputatie gaat ons allemaal aan!

Op 3 september nemen we tijdens onze NieuwBestuur netwerkbijeenkomst de reputatierisico’s en kansen van ABN Amro onder de loep. In deze nieuwsbrief lees je daar meer over!

Laten we elkaar ontmoeten op 3 september, en leren van elkaars inzichten op het gebied van reputatiemanagement op governance niveau.

Tot dan!

Met hartelijke groet,

Mede namens het team van NieuwBestuurMildred Hofkes

Kom ook op 3 september naar de Netwerkbijeenkomst van NieuwBestuur!

Wij zijn te gast op de inspirerende locatie: De Nieuwe Poort, hartje Zuidas Amsterdam. Samen heffen wij het glas recht tegenover het hoofdgebouw van ABN Amro. 

Lees hier waarom je op 3 september de netwerkbijeenkomst van NieuwBestuur aan de Amsterdamse Zuidas niet wil missen!In november staat de beursgang van ABN Amro gepland, de staatsbank waar wij als burger allemaal een beetje aandeelhouder van zijn. Deze beursgang wordt gepresenteerd als het enige denkbare alternatief voor de toekomst van ABN Amro, maar is dat wel zo? Bij NieuwBestuur denken wij daar heel anders over…

Op 3 september gaan we aan de hand van Het Nieuwe Bestuursmodel nadenken over de alternatieve route voor ABN Amro; namelijk de introductie van ABN Amro als boegbeeld van het Nieuwe Besturen binnen de financiële sector.

Doe mee en ontdek op 3 september wat het Nieuwe Besturen ook voor jouw organisatie in petto heeft! 
Speciaal voor onze NieuwBestuur relaties (dus ook voor jou!) organiseren wij op 3 september deze bijeenkomst vol inspiratie! Samen met gelijkgestemden ga je kennismaken en proeven aan de verschillende thema’s rondom strategisch reputatiemanagement en het Nieuwe Besturen. Met inspirerende cases, een eigen denktank en natuurlijk een interessant netwerk!

 Donderdag 3 september NieuwBestuur Netwerkbijeenkomst
v.a. 15:30 uur De Nieuwe Poort aan de Zuidas in Amsterdam
Kosten: € 45,- Incl. borrel en bite + toegang Reputatiecafé en NieuwBestuur proeverij
Neem een introducee mee en kom zelf met 10,- euro korting!
Ja! Ik wil op 3 september naar de netwerkbijeenkomst vol inspiratie! Klik hier!
Ruben van Zwieten verzorgt het openingswoord voor het netwerk NieuwBestuur op 3 september
Ruben van Zwieten, lid Monitoring Commissie Code Banken, initiatiefnemer de Nieuwe Poort en door de Volkskrant eind 2014 uitgeroepen tot een van de vijf meest invloedrijke mensen van de toekomst, richt op 3 september het woord tot het Netwerk NieuwBestuur. Ruben is een meester in beeldspraak, en zet ons aan het denken!
“Wat voel je als je zelf op het strand heerlijk in de zon ligt en je ziet een migrant uit de zee strompelen”?
Bekijk hier de uitdagende boodschap van initiatiefnemer de Nieuwe Poort, Ruben van Zwieten.

Wat moet je weten over de Bestuurskamer van de Toekomst?

Openhartige rondetafel bijeenkomst met Jan Arie van Barneveld, CEO detacheerder Brunel. Over de risico’s en kansen van reputatiemanagement binnen een beursgenoteerd bedrijf.

Op maandagavond 14 september is de CEO van Brunel, Jan Arie van Barneveld te gast bij NieuwBestuur. Onder leiding van Mildred Hofkes (oprichter van NieuwBestuur) vertelt Van Barneveld, tijdens dit 4 uur durende werkcollege, hoe hij de balans ziet tussen rendement en reputatie. Samen met gelijkgestemden koppel je de theorie van het Nieuwe Besturen aan je eigen praktijk voorbeelden. 
” Ik vond het goed! Het was een inspirerende en vlotte bijeenkomst. Ik heb mij geen minuut verveeld. Iedereen heeft zeer enthousiast gediscussieerd. Ook dat vond ik leerzaam” Bert Rensen, Reputatiemanager Zilveren Kruis Achmea over de Bestuurskamer van de Toekomst
Reputatie als kracht i.p.v. als risico binnen een beursgenoteerd bedrijf.
Brunel is een beursgenoteerd bedrijf dat internationaal opereert. Reputatie is het kapitaal waar bestuursvoorzitter Van Barneveld nadrukkelijk in investeert. Klanten waarderen het bedrijf en medewerkers zijn trots.

  • Hoe weerstaat Van Barneveld de druk van de kapitaalmarkt en het korte termijn denken?
  • Hoe ziet hij de verhouding tussen reputatie en rendement?
  • Hoe borgt hij de wederkerige relatie met zijn stakeholders?
  • Hoe transparant zijn de verdienmodellen? 
” Voor mij was de uitleg van het reputatiemodel zeer waardevol. Het zoeken naar verbinding en de wederkerigheid van stakeholders raakt mijn dagelijks werk. Ik ervaar hoe succesvol deze aanpak kan zijn, maar ook hoe moeilijk dat soms is in de praktijk.”Mary Haselager, afdelingshoofd GE Provincie Flevoland
Ja! Ik schuif aan op 14 september en ga in gesprek met gelijkgestemden. Klik hier!

NieuwBestuur zoekt stagiair!
Unieke stage: online marketeer Reputatiemanagement

Vanaf 1 september stelt NieuwBestuur een stageplaats ter beschikking voor een stagiair online marketing, die ons team wil komen versterken!Ken jij iemand die online ervaring op wil doen in het vernieuwende vak Strategisch Reputatiemanagement? En die mee wil werken aan verschillende uitdagende grote projecten? Klik hier!

Kies jij voor geld of geluk? Nieuw: de prikkelende lezing van Mildred Hofkes
Wat kunnen we leren van de lessen uit Bhutan, het land van Bruto Nationaal Geluk?

Waar kies jij voor: „Geld of geluk”?
“Geld is goed, reputatie is beter!”Lees hier een impressie van de uitdagende lezing die Mildred Hofkes gaf op 28 juni bij DirectForce Actiemarketing.Wil je ook een keer deze lezing bijwonen?  Of de prikkelende stelling “geld of geluk” toetsen binnen jouw eigen organisatie?
Bel onze NieuwBestuur eventmanager Sigrid van Berlo voor meer informatie: 023 – 528 10 40

NieuwBestuur in de agenda

Netwerkbijeenkomst NieuwBestuur
Ontmoet interessante gelijkgestemden professionals in Het Reputatiecafé.
Donderdag 3 september van 16:00 uur – 19:00 uur incl. borrel en bite hartje Zuidas Amsterdam
Klik hier voor inschrijven NieuwBestuur Proeverij
Kosteloos kennismaken met het gedachtegoed en werkwijze van NieuwBestuur
Dinsdagmiddag 8 september 2015 van 15:30 uur – 17:00 uur 
Klik hier om je te oriënteren op onze premium training de Nieuwe Bestuurstafel voor senior managersBestuurskamer van de Toekomst met Jan Arie van Barneveld, CEO Brunel
thema: Het Nieuwe Besturen binnen een beursgenoteerd bedrijf
Maandagavond 14 september 2015 van 17:00 uur – 21:00 uur incl. diner
Klik hier voor meer informatie en inschrijven3-daagse leiderschapstraining de Nieuwe Bestuurstafel Executives
Het leren ontwikkelen van uw leiderschapskwaliteiten
Woensdag 23, donderdag 24 september & woensdag 4 november 2015
Klik hier voor meer informatie en inschrijven

3-daagse leiderschapstraining het Nieuwe Toezicht (speciaal voor toezichthouders en commissarissen)
Omdat het Nieuwe Besturen niet kan zonder het Nieuwe Toezicht!
Woensdag 25, donderdag 26 november & woensdag 13 januari 2015
Klik hier voor meer informatie en inschrijven

Copyright © *|2015|*, All rights reserved.Our mailing address is:
info@nieuwbestuur.nl
NieuwBestuur
Office ‘de Kerk’
Ridderstraat 29
2011 RR Haarlemunsubscribe from this list    update subscription preferences