Inspirerende lezing ‘geld of geluk’

Mildred in ButhanMildred Hofkes, oprichter NieuwBestuur en BHRM, bezocht in 2015 Bhutan. Op deze foto staat zij na een klim van 700 meter voor de beroemde Taktshang (the Tiger’s Nest) van een Tibetaans boeddhistische klooster.

De prikkelende lezing ‘Geld of geluk?’

Terug naar de kern! Wat betekent geluk? En waar worden wij eigenlijk gelukkig van? Tijdens de lezing ‘geld of geluk’ legt Mildred Hofkes deze stelling op tafel en zet aan tot denken.

Inspirerende studiereis

Mildred Hofkes reisde af naar Bhutan, het land waar het nationale geluk veel belangrijker is dan het nationale product. Tijdens haar studiereis maakte zij de koppeling met het NieuwBestuur gedachtegoed dat in de kern omschreven wordt met: ‘Geld is goed, Reputatie is beter’.

Gelukslessen uit Bhutan

Bhutan is een klein koninkrijk met 750.000 inwoners dat verscholen ligt in de Himalaya tussen India en China. In Bhutan verdienen mensen vier dollar per dag, meer dan de helft van de bevolking is analfabeet en de levensverwachting is laag. Toch is Bhutan één van de gelukkigste naties op aarde.

Hoewel Nederlanders goede scholen hebben, een dak boven hun hoofd en (over het algemeen) voldoende geld, groeit het aantal antidepressiva gebruikers in ons land jaarlijks met zes procent.

Bruto Nationaal Geluk

Het begon allemaal in 1972, toen de koning van Bhutan Jigme Singye Wangchuck voor het eerst de term Bruto Nationaal Geluk gebruikte. De koning gelooft dat het nationale geluk veel belangrijker is dan het nationale product. Sindsdien is het beleid van de Bhutaanse regering gericht op het zo gelukkig mogelijk maken van haar bevolking. Jaarlijks wordt het Bruto Nationaal Geluk gemeten. In het voornamelijk boeddhistische land is materiële vooruitgang alleen een verbetering als het hand in hand gaat met spirituele vooruitgang.

Deze lezing zet aan tot denken. Een antwoord op de vraag ‘geld of geluk?’ blijkt lastiger dan gedacht. Maar door er samen over na te denken resulteert in inspiratie!”
Mandy Mekenkamp, Account Director & New Business Developer bij Direct Force.

Inspireer je eigen organisatie

Maar wat betekent geluk nou eigenlijk voor ons? Of voor een organisatie? Wat is er belangrijk? Maar vooral: wat is duurzaam?


Neem contact op met ons voor meer informatie over deze prikkelende lezing

BHRMlogoTelefoon: 023 – 528 10 40
E-mail: info@nieuwbestuur.nl
Blijf ook op de hoogte van onze activiteiten en actueel nieuws rondom reputatiemanagement en meld je aan voor de nieuwsbrief.