Het eerlijk gesprek aan de keukentafel met topman Feike Sijbesma.
Grote (internationale) bedrijven liggen in Nederland onder vuur nu blijkt dat fossiele subsidies en belastingvoordelen bestuurders teveel uit de ‘de wind’ houden. Rond Prinsjesdag werd bekend dat het gaat om subsidies tussen de 40 en 46 miljard euro per jaar. Een astronomisch bedrag waarvan velen (politiek, bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties) vinden dat dit niet past in een tijd dat de economie broodnodig moet verduurzamen. Hoe vernieuwend zijn de Nederlandse bestuurskamers? Wat zegt dit over de bestuurscultuur? En hoe kijkt een topman als Feike Sijbesma hiernaar? Luister in de postcast serie ‘De Bestuurswende‘ naar het eerlijke gesprek aan de keukentafel tussen Feike Sijbesma en Mildred Hofkes.
Gepamperende bestuurskamers
Deze maand publiceerde de WRR (De wetenschappelijke Raad voor het regeringsbeleid) het rapport ‘Goede Zaken, naar een grotere maatschappelijke bijdrage van ondernemingen’. Volgens de WRR zijn grote bedrijven en industrieën te lang ‘gepamperd’ met subsidies en belastingvoordelen door de Nederlandse overheid. Dat maakt bestuurders afwachtend en belemmert vernieuwing. Maatschappelijke oplossingen worden zo niet tot de kern van het bedrijfsmodel van ondernemingen gemaakt. De WRR pleit daarom voor een omslag in het bedrijvenbeleid: van pamperen naar uitdagen en motiveren.
De stem van binnenuit de bestuurskamer
Hoogtijd om hierover het eerlijke gesprek te voeren met Feike Sijbesma. Sijbesma is bekend als oud-DSM topman, en als voorzitter van de Raad van Commissarissen (RvC) van Philips. Hij is daarnaast lid van de RvC van Unilever en adviseur van onder meer The Oceans Cleanup. Tevens is Sijbesma internationaal zeer actief onder meer voor de VN op het gebied van klimaatadaptatie en voeding. In 2018 werd Sijbesma benoemd door de Volkskrant tot meest invloedrijke Nederlandse bestuurder. Het Internationale zakenblad Forbes omschreef Feike Sijbesma als een van ‘world’s greatest leaders’.
– Wat ziet Feike Sijbesma veranderen aan de Nederlandse bestuurscultuur?
– Waarom vindt Sijbesma het moeilijk als Nederlandse bedrijven zich verschuilen achter buitenlandse concurrenten?
– Waar herkent hij toekomstbestendig leiderschap aan?
– En wat is het belang van taal in de bestuurskamer?
Het eerlijke gesprek
De gesprekken in de podcastserie ‘De Bestuurswende’ worden 1-op1 gevoerd aan de keukentafel van het Restaurant Mama Gaia (Moeder Aarde) in Haarlem en worden in één take opgenomen. Je hoort het authentieke gesprek zoals het plaatsvond tussen Mildred en haar gast, zonder dat er achteraf nog in geknipt is of zaken zijn weggelaten.
Luister hier het hele gesprek tussen Feike Sijbesma en Mildred Hofkes