De genade van falend leiderschap

Waarom durven bestuurders zich niet kwetsbaar op te stellen?

Sinds 2009 doen wij onderzoeksbureau Hofkes onderzoek naar de gewenste Toon aan de Top. In oktober 2020 hebben we dit onderzoek voor de 4de keer uitgevoerd. Wij vroegen 40 topbestuurders hoe het komt het dat bestuurders falen in hun ambitie om te verduurzamen en inclusief te besturen? En wat kunnen wij daar van leren? Want ook bestuurders zijn net mensen. Graag delen wij op 11 december 2020 tijdens een live-online event de onderzoeksresultaten van het 4de nationale onderzoek naar de ‘toon aan de top’.

Hierbij alvast een tipje van de sluier….

Waarom bestuurders falen richting verduurzaming en inclusiviteit? 

  1. De angst is groter dan de moed, 75% van de bestuurders laat zich leiden door een ‘beperkende mindset’ en handelt in de waan van de dag
  2. De omstandigheden de schuld geven. Het ontbreekt aan wetten en regels. Bestuurders hebben het idee dat er geen gelijk speelveld is, dus waarom zouden zij als enige wel het goede doen?
  3. Te weinig zelfvertrouwen om te handelen vanuit intrinsieke motivatie. Als je nooit nadenkt over wat jij echt vindt van de opwarming van de aarde, dan weet je ook niet waar jij echt voor staat.
  4. Je groter maken, dan je je in werkelijkheid bent. Bluffende bestuurders komen op grote schaal voor. Bestuurders roepen naar buiten toe dat ze per 2030 klimaatneutraal gaan worden, maar hebben van binnenuit geen idee waar dat over gaat of hoe ze dat voor elkaar moeten krijgen.
  5. Het gevoel hebben als bestuurder dat je op kwestbaarheid wordt afgerekend. Kwetsbaarheid wordt niet beloond, denken veel bestuurders. Het tegendeel is waar. Vooral jonge mensen snakken naar kwestbaarheid van hun leiders. Alleen zo kunnen zij zich aan hen binden en hen vertrouwen. Stoere praat is uit, het eerlijke verhaal is in!
Na onze succesvolle NieuwBestuur podcastreeksDutch circulair Leadership” gaan we in het nieuwe jaar 2021 van start met de podcastserie “de genade van falend leiderschap’. In deze nieuwe reeks proberen we een antwoord te vinden op de vraag waarom bestuurders zich niet kwetsbaar op durven te stellen en welke gevolgen dit heeft.
Podcast terugluisteren?

Interesse in het thema ‘de toon aan de top’ en toekomstbestendig leiderschap? Luister hier de reactie van Jan Peter Balkenende terug op de resultaten van het 3de nationale onderzoek 2018 onder 80 topbestuurders.

Tips over inspirerende bestuurders als gast voor onze podcast?

Mail ons via info@nieuwbestuur.nl