Van wantrouwen naar vertrouwen in de financiële sector

MG_0261-longdatum: woensdag 7 november 2012
locatie: Noordwijk, bij de Baak Seaside.
 
Een bijzonder actueel seminar georganiseerd door NieuwBestuur in samenwerking met de Baak.

Reacties van aanwezigen

 Door de jaren heen is het zakelijke landschap veranderd. Het Old Boys’ Network is aan het verdwijnen. Je kunt zeggen dat er een paradigmashift op komst is. In de media klinkt het ook door. We gaan van marketing naar transparantie, small is weer beautiful en klein is fijn. Alles moet opener worden. We hebben het er woensdag 7 november ook over gehad. Het “Nieuwe Besturen” past daar goed bij. Door meer transparantie, good governance, straal je ook meer vertrouwen uit omdat je open kaart wilt speelt. Dat dient een doel: mensen gaan weer in je geloven. Een filmpje in de presentatie liet het verhaal zien over reputatie waarbij een bakker echt boos was. Hij voelde zich bedrogen door mooie marketing praatjes die niet werden waargemaakt.

Ik denk dat deze lijn zich doorzet. Het grote graaien is voorbij, de bonussen zijn aan het verdwijnen en maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat met hoofdletters worden geschreven. De financiële crisis, gevolgd door de eurocrisis maakt ruimte voor het Nieuwe Besturen, verjonging en verfrissing, geen oude verworvenheden meer maar een transparante cultuur die ruimte biedt aan nieuwe initiatieven. Door de recessie heeft de wal het schip gekeerd. Persoonlijk vind ik dit een goede zaak, het levert meer kansen op en het leert mensen zich nieuw te bezinnen op hun toekomst.

Hendrik Jan Overmeer, deelnemer Seminar ‘Van Wantrouwen naar Vertrouwen’

Achteraf valt het me pas op: ik heb niemand tijdens het gesprek zijn telefoon zien pakken. Zelf had ik de neiging ook niet. De zaal is vol, en de aandacht scherp. Als we in kleine groepen uiteen gaan is drie kwartier te kort.

Een gewone middag in november, zo begon het. Vertrouwen in de financiële sector, het lijkt zo’n uitgekauwd onderwerp. Dat is het niet is, vertelt de grote betrokkenheid. Ik lees tussen de regels dat ze allang uit de beklaagdenbank zijn.

En daarom begint de middag met een inspirerend voorbeeld uit de farmaceutische industrie. Hoe een index voor bereikbaarheid van medicijnen bijdraagt aan actieve stappen van de farmaceutische industrie, om medicijnen voor meer mensen toegankelijk te maken. De index werkt niet als controle-middel maar een als inzichtgevende spiegel om bij te dragen aan het grotere doel, genezen van mensen. In kleine groepen onderzoeken we of zoiets ook zou werken om het vertrouwen in de financiële sector terug te brengen.

En we delen onze gesprekken niet als we weer samenkomen. We denken terug vanuit een twee jaar in de toekomst. Stel dat de huidige problemen opgelost zijn, wat zou er dan gebeurd zijn, vertel dan wel fantaseer eens hoe dat gegaan is.Voorzichtig en steeds vrolijker passeren mogelijkheden. De aandacht is naar een andere ramp gegaan en het is vanzelf overgegaan; sociale media maken banken overbodig; er is een generatie Y bank opgericht . Met een glimlach op het gezicht belanden we in de lounge bij de borrel.

Het was geen gewone middag in november.

An Kramer, senior Programmamaker de Baak