Nieuwsbrief juni 2016: Waar kiest u voor? Geld of geluk?

Waar kiest u voor? Geld of geluk?

Vorig jaar maakte ik een bijzondere reis naar het Koninkrijk Bhutan; Het land dat bewust kiest voor het Bruto Nationaal Geluk (BNG) in plaats van het Bruto Nationaal Product (BNP). Geluk, zo stelt de Bhutaanse overheid, is waar het in het leven om draait: “Als wij ons richten op het bevorderen van het geluk en welbehagen van onze bevolking, dan komt de ontwikkeling van de economie daar vanzelf achteraan.”

Mildred Hofkes, oprichter NieuwBestuur en Bureau Hofkes Reputatiemanagement, bezocht in 2015 Bhutan. Op deze foto staat zij na een klim van 700 meter voor de beroemde Taktshang (the Tiger’s Nest) het wereldberoemde boeddhistische klooster.

Maakt geld gelukkig?
In onze westerse wereld denken we juist andersom. Als de economie maar goed draait dan worden de mensen vanzelf gelukkiger. Dus streven we naar een hoog BNP, waarbij we ons richten op zoveel mogelijk omzet en rendement.

Generaties lang hebben we leren geloven dat dit waar is. Tot enkele jaren geleden, toen in 2008 ons streven naar een hoog BNP als een kaartenhuis in elkaar donderden.

De onderstroom
Sinds die tijd zijn er binnen de westerse maatschappij vele nieuwe bewegingen op gang gekomen. Kent u de Corporate Rebels? Dit zijn talentvolle dertigers die zich losmaken uit grote corporate organisaties. Zij laten zich niet langer vangen binnen glimmende kantoren aan de Zuidas, maar gaan op zoek naar de werkplek waar zij het gelukkigst kunnen zijn. En kent u B-Corps, een succesvolle internationale beweging die wereldwijd steeds groter wordt? Dit is een netwerk van organisaties zoals Tony Chocolonely en Dopper die van duurzaamheid een succesvol businessmodel weten te maken.

“Talentvolle dertigers maken zich los uit de gouden kooi aan de Zuid-As, op zoek naar zingeving en geluk”

In dit rijtje past ook onze beweging NieuwBestuur. Wij ondersteunen bestuurders met nieuwe inzichten en vaardigheden. Zo leren wij seniormanagers om niet te verkrampen in deze veelomvattende tijd, maar juist om open te staan en mee te bewegen om succesvol te zijn.

Het gaat nu snel!
Deze bewegingen bevinden zich nu nog in de onderstroom. Aan de andere kant moet je wel blind zijn om de kracht hiervan niet te zien. Het is slechts een kwestie van tijd voordat de onderstroom, de bovenstroom wordt.

Mijn voorspelling is dat bedrijven die puur op winst sturen in 2020 niet meer bestaan. Niet de winst, maar de reputatie en de maatschappelijke toegevoegde waarde van een organisatie, zijn de drijvende kracht achter ieder succesvol businessmodel.

”Hoe ik dat weet? Simpel, omdat het gewoon ontzettend goed voelt om deel uit te maken van iets positiefs!”

Klik hier en oordeel zelf, bekijk in 3 minuten de impressie van 5 jaar NieuwBestuur!

Ik wens u een frisse blik toe met veel oog voor de onderstroom,

Met hartelijke groet,

Mildred Hofkes

Werksessie strategisch reputatiemanagement ook voor úw sector

Hoe kunt u op een toegankelijke manier kennismaken met strategisch reputatiemanagement en het Nieuwe Besturen? NieuwBestuur verzorgt werksessies op maat voor iedere sector.

“De NieuwBestuur training geeft helderheid, inzicht en verdieping. Juist voor een bestuurder die bovenaan de organisatie staat is dit essentieel in deze tijd”. Corine Sluiter, deelnemer training NieuwBestuur

Hieronder ziet u onze NieuwBestuur portfolio, bekijk welke leergang aansluit bij uw actuele governance vraagstukken!

Chris Roelen, NieuwBestuur reputatieadviseur, tijdens de training Strategisch Reputatiemanagement voor belastingadviseurs. Deze training is opgenomen in het Permanente Educatie programma voor fiscalisten en belastingadviseurs. >> lees meer 
Onze NieuwBestuur opleidingscoach, Sigrid van Berlo, tijdens een drukbezochte werksessie voor Toezichthouders in de Zorg. Toezichthouden vanuit strategisch reputatiemanagement: hoe doe je dit? >> lees meer
NieuwBestuur trainer Egon Hus in dialoog met de zaal tijdens de leergang: de continuïteit van de organisatie in verbinding met de maatschappij >> lees meer

Nieuw: volg NieuwBestuur op LinkedIn

 

– Ontvang wekelijks interessante artikelen over governance & reputatie
– Exclusieve interviews met topbestuurders over hun reputatiedilemma’s
En blijf als eerste op de hoogte van onze actuele events en leergangen

> Klik hier om NieuwBestuur te volgen

Copyright © *|2016|*, All rights reserved.

Our mailing address is:
info@nieuwbestuur.nl
NieuwBestuur
Office ‘de Kerk’
Ridderstraat 29
2011 RR Haarlem