Hoe komen we voorbij de blah…blah..blah?

Hoe komen we voorbij de blahblah

Toekomstbestendig besturen betekent visie, doorzettingsvermogen en actie!

Afgelopen weekend liep de VN klimaattop COP26 in Glasgow ten einde. Voorafgaand werd gesteld dat deze klimaatconferentie onder Brits voorzitterschap niet mocht falen. De aarde mag niet verder opwarmen dan de maximaal gestelde grens van 2 graden. Daarboven worden delen op de aarde door extreem weer in toenemende mate onleefbaar.

Versnellen van de energietransitie

We streven nu af op 3,6 graden opwarming. We blijven maar praten, zonder impactvolle keuzes te durven maken. De jonge klimaatactivist Gretha Thunberg riep iedereen op om voorbij de blah…blah…blah.. te komen, omdat we geen tijd te verliezen hebben. De kern draait dus om het versnellen van de wereldwijde energietransitie van fossiel naar duurzaam. We gaan op zoek naar leiderschap en acties. Welke bestuurders maken het verschil en hoe doen ze dat?

Van verticaal naar horizontaal besturen

Bedrijven veroorzaken mondiaal de grootste uitstoot. Maar zolang er naar oplossingen wordt gezocht, zonder naar de governance (de aansturingsmotor) van bedrijven te kijken, kan de energietransitie simpelweg niet versnellen. Het gaat om de intentie, de visie en de daadkracht van de bestuurskamer. In hoeverre staan bestuurders open voor signalen van buitenaf? Voor de stem van toekomstige generaties? Voor het lange termijn belang? En hoe borg je die stemmen in de aansturingsmotor van alledag?

Verfrissende bestuurder Dolf van den Brink van Heineken

Verfrissend en inspirerend vind ik het voorbeeld van Heineken als groene pionier. De CEO Dolf van den Brink laat zien wat het betekent om een bestuursvoorzitter te zijn met een sterke visie. Met duidelijke concrete doelen weet hij zijn aandeelhouders ervan te overtuigen om in te zetten op de lange termijn. Geen blah..blah…blah dus maar actie,actie,actie!

Eerlijke prijzen rekenen

Concreet betekent dat dat Heineken de afgelopen jaren zowel haar absolute CO2 uitstoot, als de uitstoot per productie-eenheid behoorlijk omlaag heeft gebracht. Hoe? Door te rekenen met een hogere CO2 prijs dan de markt. Dus door een eerlijkere prijs op te voeren voor de ‘schade’ die Heineken brengt aan de natuur en het milieu. Dan krijg je een eerlijke business-case waarin de natuur een prijs heeft gekregen.
Maar ook door bijvoorbeeld gebruik te maken van elektrische boten op de binnenvaart voor het vervoer van de duizenden flesjes Heineken bier. Of door 70% van de energie bij de brouwerij in Den Bosch te betrekken van drie eigen windmolens.
En zelfs de explosieve groei van de 0,0 biertjes dragen bij aan de verduurzaming. De alcohol die uit het bier wordt gehaald, wordt weer als brandstof gebruikt.

Tekening Mariette Alblas (trainer Future Leaders Academy NieuwBestuur)

Langdurig commitment

Dit soort innovaties vergen investeringen van jaren, en dat gaat alleen als de leiders toekomstbestendig besturen. Dat wil zeggen; met langdurig commitment en een ambitieuze stip op de horizon. Wat ik hier inspirerend aan vind, is dat je als leider van een beursgenoteerd bedrijf wel degelijk vaart kan maken met de duurzame systeemtransitie.

Start met de juiste intentie

Dat begint allemaal bij de juiste ‘aandacht en intentie’, van 1 persoon, die vervolgens hele groepen in beweging kan brengen. En niet alleen als je de bestuursvoorzitter van Heineken bent, dat geldt ook voor jou en mij. Het begint allemaal met de juiste intentie…. En van daaruit kunnen wij allemaal mensen meekrijgen en daarmee positieve impact maken. Waar wachten we nog op?

NieuwBestuur Future Proof Governance – programma

Trots ben ik dat NieuwBestuur de komende tijd gaat werken aan een toekomstbestendiger maken van een aantal bedrijven, onder meer organisaties die samenwerken aan de versnelling van de energietransitie binnen het Noordzee Kanaalgebied.

Met het door NieuwBestuur ontwikkelde Future Proof Governance Model (FPG) wordt de aansturing van de organisatie toekomstbestendiger met meer slagkracht op verduurzaming, inclusiviteit, technische innovaties en maatschappelijk draagvlak.

Dit doen wij samen met de bestuurders, stakeholders en de toekomstige generaties binnen de organisatie.

Wil je jullie organisatie ook toekomstbestendiger aansturen met meer bestuurlijke slagkracht? Vraag dan meer informatie aan.

 

Samen maken we het verschil,

Namens het Team van NieuwBestuur,

Mildred Hofkes, Founder