Doekle Terpstra is bestuurder met een brede achtergrond. Sinds 1 februari 2017 is Terpstra voorzitter van UNETO-VNI. Vanaf mei 2014 is hij actief als aanjager van het Nationaal Techniekpact 2020. Tot 1 december 2014 was hij bestuursvoorzitter van de Hogeschool Inholland. Van mei 2005 tot en met november 2010 was hij voorzitter van de HBO-raad.

Toen Inholland in 2011 in een bestuurs- en vertrouwenscrisis terecht kwam, werd Doekle Terpstra aangetrokken om de kwaliteit van het onderwijs en de boekhouding weer op orde te krijgen. In zijn aanpak staat steeds de mens centraal, die je de ruimte moet geven om zijn professionele taak uit te voeren. Hij doet een appèl op de eigen motivatie. Bij Inholland ging Terpstra gesprekken voeren met studenten en medewerkers om weer passie en enthousiasme in de organisatie te brengen. Dit kenmerkt steeds zijn aanpak en zijn succes.

Sinds mei 2014 is hij actief als aanjager van het Nationaal Techniekpact 2020. Het Techniekpact is een samenwerking tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid.
Het kabinet ziet Doekle Terpstra als een soort ‘vliegende kiep’, die gevraagd wordt om knelpunten in de samenleving op te lossen. Hij ziet “zonnekoning” gedrag als een van de oorzaken waarom grote organisaties vastlopen. Enthousiasme voor mensen, zijn verbindende kwaliteiten, zijn daadkracht en zijn kracht om conflicten op te lossen zijn de rode draad bij al zijn werkzaamheden. Doekle Terpstra brengt mensen en organisaties in beweging.